IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на електромобилите разтяга прекомерно веригите на доставка на суровини

Ново проучване на GlobalData показва, че страните с най-големи продажби на електромобили са най-уязвими към недостиг на жизненоважни минерали

20:30 | 25.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Намаляване на вноса

Друго предизвикателство за бъдещата верига на доставки е, че много от минералите, необходими за електромобилите, се добиват само в шепа страни. Повече от половината от доставките, необходими за производството на батериите, идват от три страни

През 2020 г. Австралия стои зад 48% от световното производство на литий. За графита Китай е основният доставчик, като близо 79% от световното производство идва от страната. През 2020 г. Демократична република Конго (ДРК) доставя 69% от кобалта по света.

Нарастващото търсене на минерали тласна нагоре цената на батериите. Стойността на литиево-йонните батерии достигна най-ниското си ниво през 2021 г. от 132 долара за киловатчас (кВтч) на фона на подобрената технология и икономиите от мащаба при производството. Преди десетилетие цените на литиево-йонните батерии надхвърляха 1200 долара за кВтч. Въпреки това BloombergNEF прогнозира, че разходите могат да се повишат през 2022 г. поради нарастващите цени на суровините.

ev5 ev5

МАЕ алармира за значителното потенциално въздействие на разходите за суровини в дългосрочен план. „Удвояването на цените на лития или на никела би предизвикало 6-процентно увеличение на разходите за батерии. Ако цените на лития и никела се удвоят едновременно, това би компенсирало всички очаквани намаления на разходите, свързани с удвояване на производствения капацитет на батериите“, изтъкват от агенцията.

Съкращаване на веригите на доставка

С нарастващите опасения относно веригите на доставка, самите производители на автомобили започнаха да търсят решения за осигуряване на производството на електрически коли.

General Motors разработи батерия, която се нуждае от 70% по-малко кобалт. Други концерни също проучват нови технологии, които ползват по-малко от вече наложилите се суровини.

ev6 ev6

Tesla съкрати веригата си на доставка, сключвайки договори директно с миннодобивни компании. В Европа Volvo и Northvolt се обединиха, за да изградят съвместен завод за производство на батерии в Швеция.

„Нашият нов завод за батерии ще подкрепи амбицията ни да имаме напълно неутрална по отношение на климата производствена мрежа и да осигури доставки на висококачествени батерии за години напред“, изтъква Хавиер Варела, ръководител на отдела по инженеринг и операции във Volvo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Ще се усетите, че за такова мащабно производство няма да стигнат ни кобалтът, ни литият, ни никелчецът или пък ще бъдат на баснословни цени. После ще се чудите: откъде мед за електрификацията - защото и медчицата просто я НЯМА. После ще се чудите откъде да вземете енергията, щото вятърните мелници се показаха като скапан източник на енергия. Британците отварят мините за въглища страшно екологическо - да караше електромобил с ток от въглище - отделно замърсяването при самият добив на суровините за тоя електромобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още