IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата химия при батериите е тук, но остава въпросът с икономическата жизнеспособност

Все повече стартъп компании търсят начини да намерят алтернативи на вече наложилите се батерии, в опит да предложат нещо по-надеждно и по-евтино

14:39 | 27.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какво става в батерията?

Единственият по-скъп елемент в батерията е катодът, който представлява до една трета от цената на крайния продукт.

Повечето електромобилни батерии използват един от двата типа катоди: никел-кобалт-манган (NCM) или литиево-желязо фосфат (LFP). NCM катодите могат да съхраняват повече енергия, но използват скъпи материали (никел, кобалт). LFP катодите обикновено не задържат толкова много енергия, но са по-безопасни и по принцип са по-евтини, тъй като използват по-изобилни материали.

Цената на никела и кобалта рязко нарасна през последните две години.

Ето защо толкова много компании се надяват да го заменят с по-евтини, по-изобилни материали като натрий и сяра, ако техническите им ограничения могат да бъдат преодолени.

„Натриевият йон определено има място, особено за съхранение на енергия и за превозни средства от нисък клас на чувствителни към разходите пазари като Китай, Индия, Африка и Южна Америка“, коментира консултантът Прабхакар Патил, бивш мениджър в LG Chem.

„Разходите за въвеждане на литиево-серни батерии вероятно ще бъдат по-високи – въпреки че имат потенциала да предложат най-ниската цена – при които потребителската електроника първа ще ги възприеме“, добавя Патил.

Базираната в Мичиган Amandarry и британската AMTE Power разработват натриево-йонни батерии, използващи натриев хлорид като основна катодна съставка. Те не се нуждаят от литий, кобалт или никел - трите най-скъпи съставки на съвременната батерия.

Джеф Прат, управляващ директор на Центъра за индустриализация на батерии във Великобритания - държавно финансирано предприятие за 130 млн. паунда (153 млн. долара), която отдава производствените си линии под наем на стартъпи, за да тестват химията на своите батерии - каза, че се опитва да вкара клетките с натриеви йони на нова компания в натоварения производствен график, защото това е "стратегически важно" за надеждите на Великобритания да бъде сред лидерите при разработването на нови, по-добри батерии.

Американските фирми Lyten и Conamix, германската Theion и норвежката Morrow разработват литиево-серни катоди, които все още се нуждаят от литий в по-малки количества, но не и от никел или кобалт.

Чрез използването на катодни материали - сярата се използва широко в торове, така че е евтина като натрия - тези стартъпи твърдят, че разходите за батерии могат да бъдат намалени с до две трети спрямо сегашните стойности, което потенциално прави електромобилите по-достъпни.

Цената на един стандартен батериен пак в момента варира от 10 000 до 12 000 долара.

„Ако успеем да постигнем целите, които сме си поставили с някои от най-големите производители на автомобили в света, тогава започваме състезанията“, заяви изпълнителният директор на Conamix Шарлот Хамилтън.

Последна актуализация: 14:39 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още