IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Snap и Meta поскъпнаха след намек на регулатор за забрана на Tiktok

Републиканският член на Брендън Кар Федералната комисия по комуникациите отправи най-силната си досега формулировка за забрана на приложението 

07:47 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Solen Feyissa on Unsplash
Снимка: Solen Feyissa on Unsplash

Акциите на компаниите за социални мрежи Snap и Meta поскъпнаха на борсата, след като федерален комисар по комуникациите в САЩ заяви, че правителството на САЩ трябва да забрани Tiktok. Платформата за къси видеа е собственост на китайската група Bytedance. Акциите на Snap поскъпнаха с 3,4% във вторник, а тези на Meta - с 2,2%. 

Коментарите на републиканския комисар Брендън Кар, който е част от могъщата Федерална комисия по комуникациите (FCC), в интервю за Axios обаче не означават, че действително ще бъдат предприети действия срещу Tiktok, тъй като той не е единственият, който има право да взема решения по този въпрос. 

Все пак това е най-силната формулировка, която Кар е използвал досега, за да призове към действия по отношение на TikTok. С повече от 200 милиона изтегляния само в САЩ популярното приложение се превръща във форма на критична информационна инфраструктура - което прави собствеността на приложението от китайска компания майка обект на нарастваща загриженост за националната сигурност.

FCC няма правомощия да регулира пряко TikTok, но Конгресът вече предприе действия, след като Кар изрази загриженост относно китайски телекомуникационни компании, включително Huawei. 

В момента TikTok води преговори с CFIUS - междуведомствена комисия, която извършва прегледи на сделките на чуждестранни компании в областта на националната сигурност, за да определи дали китайската компания майка ByteDance може да я продаде на американска компания и да продължи да функционира в САЩ. 

През септември New York Times съобщи, че се оформя споразумение, но все още не е в окончателния си вид, и че служителката на Министерството на правосъдието Лиза Монако е загрижена, че сделката не осигурява достатъчна изолация от Пекин. Контролираният от републиканците Конгрес би могъл да се опита да развали всяка сделка, за която се смята, че е твърде привлекателна за Китай.

„Не вярвам, че има друг път напред, освен забрана“, каза Кар, позовавайки се на неотдавнашните разкрития за това как TikTok и ByteDance обработват данните на американските потребители. 

Той изтъкна опасенията за връщане на американски данни към Китай и риска държавен субект да използва TikTok за тайно влияние върху политическите процеси в САЩ.

Просто не съществува „свят, в който бихте могли да измислите достатъчна защита на данните, за да имате достатъчна увереност, че те няма да попаднат обратно в ръцете ѝ [на Китайската комунистическа партия]“, каза Кар.

През юни Кар изпрати писма до Apple и Google с искане компаниите да премахнат приложенията от магазините си поради опасения за връщане на данни в Китай.

„Комисар Кар не участва в поверителните дискусии с правителството на САЩ, свързани с TikTok, и изглежда изразява мнения, независими от ролята му на комисар на FCC", каза говорител на TikTok в изявление за Axios. 

„Убедени сме, че сме напът да постигнем споразумение с правителството на САЩ, което ще удовлетвори всички основателни опасения, свързани с националната сигурност“, поясняват още от компанията. 

TikTok подкрепя приемането на национално законодателство за защита на личните данни, което да се отнася за всички компании, добавя говорителят.

Поредица от скорошни публикации оспорват твърденията на TikTok, че данните на американските потребители са защитени, тъй като се съхраняват извън Китай, и че компанията не спазва изискванията на китайското правителство за модериране на съдържанието. 

Базирани в Китай инженери, работещи в TikTok, са получили достъп до непублична информация за потребители от САЩ, включително телефонни номера и рождени дни, съобщи BuzzFeed през юни.

Базираната в Китай компания ByteDance е инструктирала служителите си да изпращат пропекински съобщения на американските потребители на новинарско приложение, съобщи BuzzFeed през юли. Bytedance отрече да е правил това.

Според материал на Forbes, публикуван през миналия месец, ByteDance е планирала да използва TikTok, за да събира информация за определени американски потребители.

Припомняме, че администрацията на Тръмп неуспешно се опита да забрани приложението през 2020 г., след което нареди на ByteDance да продаде TikTok на американска компания. До продажба не се стигна.

По онова време кръстоносният поход на Тръмп срещу TikTok беше остро критикуван в прогресивните среди, но последните медийни материали изглежда променят мненията.

„Това не е нещо, което обикновено ще ме чуете да казвам, но Доналд Тръмп беше прав за TikTok преди години", заяви миналата седмица сенаторът демократ Марк Уорнър. „Ако страната ви използва Huawei, ако децата ви са в TikTok ... възможността Китай да има неправомерно влияние е много по-голямо предизвикателство и много по-непосредствена заплаха от всеки вид действителен въоръжен конфликт“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още