IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Данните са валутата на новия свят

Около 80% от причинителя за инциденти в бизнеса са човешкият фактор – един от основните аспекти е социалното инженерство, коментира Миглен Евлогиев

11:02 | 03.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Около 80% от причинителя за инциденти в бизнеса е човешкият фактор – един от основните аспекти е социалното инженерство, което представлява измама чрез електронна комуникация. За това предупреди в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Миглен Евлогиев, председател на управителния съвет на Българската Асоциация по Киберсигурност (БАК) в коментар за използването на изкуствения интелект в хибридната война.

„Европейската комисия се опитва да въведе нови закони и регулаторни рамки, с които да задължи големите платформи и социални мрежи да са по-внимателни и да показват кое съдържание е генерирано от изкуствен интелект, и кое е политическа реклама“, посочи той и напомни, че фалшивите профили често участват в български групи по интереси, които се експлоатират с цел да се споделя пропаганда.

По думите на експерта „машината, пропагандните сайтове и фалшивите профили“ са взаимосвързани. „Тъй като политиците имат много видеа в интернет, те се използват за обучение на изкуствения интелект. По този начин много лесно могат да се използват за генериране на пропагандно съдържание, което в последствие да послужи като внушение по време на избори, за да се промени резултатът“, даде пример Евлогиев.

Той напомни, че данните са валутата на новия свят и тя се разпространява изключително много на черния пазар. „Когато дадена компания или организация е публична и има общо с държавата, ние разбираме за кибератаките, защото са задължени да го кажат. Много компании обаче предпочитат да платят откупа за данните и да си премълчат, но това е като преговаряне с терористи", отбеляза Евлогиев и прогнозира, че компаниите ще продължат да плащат откуп. И добави, че твърде вероятно е тези данни да не бъдат изтрити и да бъдат препродадени на брокери на данни за най-различни цели. Експертът съобщи, че това ежеседмично се случва на много бизнеси в България.

„В България има хиляди сайтове гъби, които прекопират една пропагандна информация, имитирайки български медии", коментира практиките за манипулиране на общественото мнение Евлогиев. „Изключително елементарно е да се създадат такива сайтове, тъй като няма ограничение за това кой ги регистрира и не се изисква удостоверяване на самоличност. Една статия се препубликува много пъти в различен формат чрез изкуствения интелект, който я пренаписва така, че нейното послание да се запази, но текстът да бъде различен“, коментира гостът.

Според Евлогиев като противоотрова най-доброто, което можем да направим, е да изграждаме активно и образовано гражданско общество – да запознаем младите и уязвимите групи как да разпознават достоверните източници, като образоването по киберсигурност трябва да започне още от училище.

Къде е България на картата на киберсигурността? Какви грешки допускат киберпрестъпниците? Настигат ли регулациите технологичния напредък?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още