IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран блокира и Instagram

Президентът Хасан Рухани няма да изпълни обещанието си да отвори напълно интернет пространството на страната

12:57 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Върховният духовен лидер на Иран Аятоллах Хаменей има профил във Facebook. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Върховният духовен лидер на Иран Аятоллах Хаменей има профил във Facebook. Снимка: Ройтерс

След като забрани достъпа до редица социални мрежи като Facebook и Twitter, сега правителството в Техеран взе на мушка и Instagram.

От уикенда в Иран е забранен достъпът до услугата за снимки, която е собственост на Facebook, предава ABC News.

До блокадата се стигна, след като съд в страната е наложил повсеместна забрана за достъпа до социалната мрежа миналия петък. Според VentureBeat забраната е резултат от личен съдебен процес, в края на който обаче е взето решението никой в Иран да не може да ползва популярната услуга.

Въпреки че иранското Министерство по телекомуникациите е получило решението на съда още в петък, до края на понеделник редица живеещи в Техеран хора все още са успявали да влизат в социалната мрежа. 

Част от иранците, както и досега, вероятно ще могат да използват прокси сървъри, за да влизат в блокираните сайтове и да ги използват с цел разпространяване на антиправителствени послания.

Иран блокира достъпа до Instagram не за първи път. През миналия декември услугата бе недостъпна в продължение на 12 часа, припомня VentureBeat.

Иран е известен с доста рестриктивната си политика, що се отнася до използването на интернет. Страната вече блокира достъпа до Facebook и Whatsapp, а по-рано този месец наложи тежка цензура над Google и Wikipedia. Иран също така не спазва принципите за неприкосновеността на личния живот, тъй като страната блокира достъпа до всички криптирани уеб страници.

Така, по всичко изглежда, че новият ирански президент Хасан Рухани няма да изпълни обещанието си да отвори напълно интернет пространството, с което той се ангажира преди изборите миналата година. И въпреки че социалните мрежи са официално забранени в Иран, президентът има два активни профила в Twitter, в които редовно публикува снимки и коментари на тема демокрация и човешки свободи.

Припомняме, че през 2009 г. бе създадена Комисия за определяне на незаконно съдържание в мрежата, оглавявана от генералния прокурор на Иран. Тя се състои от 13 членове, шестима от които са министри от правителството. Именно тази комисия е водеща при решаването за блокиране на даден сайт.

Преди две години в своя разработка Wall Street Journal писа, че ислямската държава планира да изключи гражданите си от глобалната мрежа и да я замени с нова – собствено производство. Иранският интранет, разбира се, ще бъде строго ограничен. Националният интранет ще бъде истинска халал мрежа (халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма), която "ще възприеме всички етично-морални стойности на исляма", твърди Али Агамохадиши от иранското икономическо министерство.

Според анализ на инициативата Opennet на няколко големи западни университета Иран разполага с една от най-мащабните в света контролиращи и филтриращи системи за интернет. Рутирането на целия интернет протокол през прокси сървъри позволява проследяването и протоколирането на некодирана интернет комуникация, включително електронна поща, кратки мигновени съобщения и самото сърфиране. Интернет в ислямската държава се осигурява едва от няколко доставчика, които предоставят достъп на домакинствата. Всичко обаче се разпределя централно от сървъри и мрежи на държавно контролираната компания Telecommunication Company of Iran (TCI). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още