IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petya – Какво трябва да знаем за новия супер вирус

По данни на Symantec вирусът съществува поне от 2016 г.

08:41 | 29.06.17 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една атака със софтуер за изнудване образува главоболия на глобалния бизнес. Това е втората атака в рамките на два месеца. Това демонстрира по впечатляващ начин колко лесно е за атакуващите да навредят на компании, като ползват уязвимости на остаряла технология.

Ето по-важните факти, които трябва да знаем за новия вирус Petya. 

Какво представлява този вирус

По данни на Symantec той съществува поне от 2016 г. Създателите му обаче постоянно го модифицират и така го правят по-опасен за потребителите. Това е най-голямото затруднение пред спирането на разпространението на Petya. Новата версия е най-усъвършенстваната досега и почти сигурно ще зарази милиони компютри по цял свят.

Как се разпространява

Самият вирус използва специфична уязвимост в Windows, с която се инсталира в компютрите. След като това се случи, започва да криптира информацията в устройствата и да иска откуп от потребителите. Те виждат съобщение, че няма да имат достъп до данните си, докато не платят съответната сума.

Кои компании са засегнати

Petya засяга компютърните системи на големи и влиятелни компании. Рансъмуерът (софтуер, който изисква откуп - бел. ред.) вече създаде проблеми на няколко министерства в  Украйна, но също и на руския петролен гигант „Роснефт“, конгломератът Mondelez, както и американският фармацевтичен концерн Merck. Сред жертвите са и френската компания Saint Gobain, руският стоманопроизводител „Евраз“, адвокатската кантора DLA Piper.

Има ли географско ограничение

Няколко фармацевтични компании в САЩ също потвърдиха, че са станали жертва на Petya. И поне засега изглежда, че вирусът не е ограничен до конкретен район или държава. Украйна понесе 80 процента от киберудара, но сериозно пострадаха и Италия, Израел, САЩ, Литва, Сърбия и Унгария.

Как да се защитим

Няма конкретен начин, с който да сте сигурни, че сте предпазени. Актуализирайте редовно приложенията си и извършвайте ежедневно проверки с антивирусен софтуер. Не отваряйте имейли от непознати хора и внимавайте какво съдържание изтегляте на компютъра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
както казах това е техен проблем и ваш проблем кат работеи с AutoCad и некви други глупости ...... е има списък с държави които правителствения им софтуер е базиран изцяло на линукс, затова и проблемите там са значително доооооста по-малко и подлушванията също от останалите страни. Болшинството потребители са кухандъли тва ми е също пределно ясно, с такива оправдания че "нямало програми" които ползвали под Млиундоус са пълни глупости. Това, че еди кво си не се казва така както в света на чичо Били незначи че го нема или не работи на линукса ..... Ако фирмите имат някой в главата си ше принудят разработчиците да праат неща за линукс, обаче докато хората са иддиоти, а в България Бог дал много ше си плащат кат попове дет вика Боце .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Това е порочен кръг от който трудно се излиза. Разработчиците нямат интерес да правят и поддържат програми под Линукс, защото малко потребители го ползват и в това няма печалба. А потребителите не инсталират Линукс, защото няма програми които ползват под Windows. Не са само складовите програми, примерно ако работиш със софтуер като AutoCAD или SolidWorks, нямаш голям избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
на раота същото тия дет са с линукси немат ядове, на останалите сега неккъв ъпдейт на Млиндоуса им прай проблеми ..... ееееми меринджеите да се спасяват ако искат аз .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
това си е техен проблем, аз също не разбирам народа в България за ко ползват тоя Млиндоус кат е 1. платен 2. кат швейцарско сирене (и то нарочно така напраен) 3. бъгливо до немай къде, 4 се омаеш от лицензи за офиса дет през него ти пращат всиките бълхи ?!? И глупавите фирми праат складови програми за него е що ?! Нали ги пишат на С или С++ и Java къв е проблема да го компилират на линукс кернела ?!? Всичко е без пара ем хората нема плащат никви лицензи само за продукта и работата на програмистите ...... Ае де да ви знам, аз ползвам тва : LinuxMint и никакви проблеми, нема дефрагменти, бъгясвания, заспивания, а от как сложих на всички познати и целата фамилия същото никой не ме занимава от 2 години повече с ъпдейти, с вируси, с краквания на офиси, с антивирусни програми и прочеее тъпотии .... P.S. на линукса също върят фейсбоклука или порнаците ако некой толко се е притеснил .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Много фирми използват компютрите за нещо повече от писане във Фейсбук или гледане на пopно. Тук дори складова програма трудно ще намериш за Линукс или Мак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Самият вирус използва специфична уязвимост в Windows, с която се инсталира в компютрите.------------------------------------------------------------------ми не ползвайте Млиндоус и гатоо, ей ви доле дистрибуциите, а на всичкото и отгоре са безплатно ..... и нема никви произведения на NSA кат Петя, Стефка, Станка да ви лови ....https://distrowatch.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още