IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMC Software Inc става частна след сделка за 6,9 млрд. долара

Купувачите, оглавявани от Bain Capital и Golden Gate Capital, са предложили по-малко от 2% над цената на акциите при затварянето на борсите в петък

22:18 | 06.05.13 г.
BMC Software Inc става частна след сделка за 6,9 млрд. долара

Производителят на бизнес софтуер BMC Software Inc, чийто анемичен ръст бе източник на неудовлетворение за най-големия си акционер Elliott Management, обяви, че ще бъде превърнат в частна компания, след като група, оглавявана от Bain Capital и Golden Gate Capital, сключи споразумение за придобиването ѝ на стойност 6,9 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Групата включва и GIC Special Investments Pte Ltd, която е част от сингапурския държавен инвестиционен фонд, както и Insight Venture Partners – инвестиционна компания от Ню Йорк, съсредоточена върху софтуерния бизнес и интернет.

От Elliott Management, която има дял от 9,6% в BMC Software Inc и която настоява за продажба от повече от година, твърдяха, че управата на компанията е пренебрегнала огромната възможност за разширяване в бързо разрастващия се пазар на „облачните“ услуги.

„Да станат частна компания ще бъде много добре за тях, защото ще им позволи да направят необходимите промени, които са много трудни, когато сте публична компания“, заяви анализаторът в Lazard Capital Markets Джоуъл Фишбейн. „Мисля, че те ще рационализират бизнеса, концентрирайки се върху области с по-бърз ръст, или пък ще се освободят от част от непродуктивните бизнеси“, добави той. Според него за целта ще бъдат необходими между 12 и 18 месеца.

Базираната в Хюстън BMC има да наваксва на пазар, на който в момента доминира Salesforce.com Inc и където Oracle Corp, SAP AG и Microsoft Corp инвестират значителни средства.

Очаква се приходите на компанията, която ще публикува резултатите си утре, да отчетат ръст от едва 3% до 2,23 млрд. долара през финансовата година, приключила в края на март, след като през предходната се повишиха с едва 5%.

Предложената цена от 46,25 долара за акция е с по-малко от 2% по-висока от цената на акциите при затварянето на борсите в петък – 45,42 долара. Акциите се търгуват с ръст от едва 0,07% до 45,45 долара към 21,50 часа тази вечер на борсата Nasdaq.

Ценните книжа поскъпнаха с 4,5% след 21 март, когато Ройтерс съобщи, че компании за дялови инвестиции се опитват да закупят BMC.

Според условията на споразумението компанията разполага с период от 30 дни за търсене на по-добри предложения за изкупуването ѝ. Анализатори обаче се съмняват, че ще бъдат получени по-добри оферти.

От BMC посочиха, че се очаква сделката да бъде приключена в рамките на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още