IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple планира нови облигации

Пазарни експерти са уверени, че концернът няма да има проблеми да продаде нови рекордни облигации

14:01 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Apple планира нови облигации

Преди почти една година американският технологичен концерн Apple продаде облигации за рекордните 17 млрд. долара, за да финансира обещания по-висок дивидент на инвеститорите. Сега концернът планира и през тази година да набере „подобна сума“, заяви компанията след представянето на финансовите си данни за тримесечието. 

Засега не са известни точни детайли. Но ситуацията е благоприятна - инвеститорите продължават да търсят добра доходност, а компаниите се нуждаят от евтини пари, за да облагодетелстват своите акционери, пише Wall Street Journal.

Apple иска да продаде облигациите си както в САЩ, така и в чужбина и по този начин да финансира кампанията за обратно изкупуване на акции и дивиденти, каза главният финансов директор на Apple Лука Местри по време на конферентен разговор с инвеститори, както е видно от протокола на Morningstar. Пред WSJ Apple не коментира информацията.

В сряда групата обяви, че увеличава плана си за обратно изкупуване на акции с 30 млрд. долара и сега планира да разпредели повече от 130 млрд. долара на акционерите си до края на 2015 г. Дивидентът ще се увеличи с около 8 на сто. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията увеличава обема за обратно изкупуване, тъй като мениджмънтът смята, че цената на акциите не отразява пълната стойност на дружеството.

Пазарни експерти са уверени, че Apple няма да има проблеми да продаде нови рекордни облигации. През тази година лихвените проценти продължават да падат и остават близо до рекордно ниски нива. Инвеститорите отчаяно търсят висококачествени вложения, които да имат по-голяма възвръщаемост от безрисковите американски държавни облигации. Apple, от своя страна, разполага с кредитен рейтинг от AA+ , само една степен под топ рейтинга AAA.

„С такова високо качество и такъв обем смятам, че компанията ще привлече вниманието. Смятам, че ще има високо търсене“, казва пред WSJ Крис Кулидж, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management, която управлява около 50 млрд. долара. Компанията му ще обмисли дали да не участва в продажбата на облигациите, за да може след това да ги препродаде на заинтересовани лица. 

Френският кабелен оператор Numericable издаде високорискови облигации в сряда и набра почти 8 млрд. евро. Рекордно голямата емисия облигации на Apple от края на април миналата година беше задмината от тази на Verizon Communications в размер на 49 млрд. долара през септември. Книжата на Apple, за разлика от тези на Numericable, имат доста висок кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още