IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна мащабно археологическо изследване в Черно море

Данните ще бъдат представени през пролетта на 2016 г.

18:04 | 13.09.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: авторите на проекта</em></p>

Снимка: авторите на проекта

Започна проектът по подводна археология в Черно море (Black Sea M.A.P), съобщиха организаторите. Изследователите имат амбицията да направят мащабно проучване и да картират подводното културно наследство на България, както и да опишат историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона.

Експедицията е започнала работа на терен на 12 септември 2015 г. Операциите в морето ще продължат 30 дни. След това данните ще се анализират и интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г.

Черно море се определя като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради спецификата на водите, в които  артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда.

Районът като цяло е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам, коментират изследователите.

Възможно е при проучването да бъдат намерени потънали кораби с историческо значение от по-нови времена.

Проектът има и амбицията да отговори на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно море и световните океани, съответно, и как това е повлияло върху развитието на крайбрежните популации.

Тригодишният проект се финансира от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation). Организацията ще работи съвместно с  Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания), Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН, Университета на Кънектикът (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания.

Проф. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването, коментира, че работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология.

Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал площ от над 1000 кв. км от българското морско дъно за изследванията, които ще се осъществяват от борда на два плавателни съда – един за плитки и един – за дълбоки води.

През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността – взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година. През третата година екипът ще проучва избрани места, използвайки пилотирани подводници.

От името на българското правителство проектът е одобрен от Министерството на културата, като са издадени разрешителни за всички дейности.

За новаторския научен проект на професор Джон Адамс и неговия екип ще бъде направен документален филм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
ти си много *** човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
creepazoid
преди 8 години
Надявам се не искаш да кажеш, че комунизмът беше по-малко окупационен и колонизаторски. Проблемът на България не е демокрацията, а наличието на огромен брой сервилни червеи, които доказвайки лоялност към своите чуждестранни господари, са готови да предадат не само нас, но и собствените си родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
И с какво Джон Адамс е по осведомен от нашите изследователи!Ей, колония сме, колония!Ако открият нещо, кой ще го прибере за "изследване"?Грабят ни, грабят, да им таковам на окупационната демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още