IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Имаме обвързваща оферта за доставка на втечнен газ с Cheniere

Бившият енергиен министър е категоричен, че количествата газ за зимата са осигурени, но служебният кабинет ще организира нови търгове за доставка на втечнен газ

11:05 | 04.08.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Кабинетът "Петков" е подписал рамков договор и офертата за доставка на седем танкера е обвързваща, тоест купувачът решава дали да я приеме, заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият енергиен министър Александър Николов. Той поясни, че офертата е с най-големият американски доставчик - Cheniere.

Тези преговори са водени по силата на договорените от Европейската комисия (ЕК) през пролетта допълнителни количества втечнен газ от САЩ.

Александър Николов беше категоричен, че за трите танкера, които България може да получи до края на тази година, е поет категоричен ангажимент, а за останалите четири е описан механизъм за доставката. Преди седмица в Министерския съвет вече бившите министър на енергетиката Николов и премиер Кирил Петков съобщиха, че има сключен договор за доставка на седем танкера, но България трябва да осигури терминали, слотове и капацитет за регазификацията им.

Николов припомни днес (4 август), че терминалът край гръцкия о. Ревитуса разширява капацитета си и се очакват да бъдат проведени търгове за разпределението му. България може да се възползва от тях и да осигури възможности за получаване на договорените танкери с втечнен газ. Според бившият енергиен министър за октомври слотовете са осигурени, но досега българската страна не е подписала, че ще използва тази възможност.

Договорът за седемте танкера с Cheniere беше подписан официално на 28 юли, но ще влезе в сила на 19 август, което дава възможност на служебния кабинет да намери по-добра оферта.

В едно първите си официални изявления служебното правителство заяви, че тези количества газ са недостатъчни не само за зимния период, но дори и до края на годината. Затова е създаден кризисен щаб, който да се справи с кризата. Сред първите му задачи ще бъде финансовото оздравяване на "Булгаргаз", обясни преди началото на заседанието на Министерския съвет служебния премиер Гълъб Донев.

"Следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде гарантирано потреблението на газ до края на отоплителния сезон", анонсира още той.

"Проблемът с количествата е решен", обясни обаче по-рано днес Александър Николов. Той даде за пример потреблението за декември, което е в обем на около 100 хил. мегаватчаса. Договореният втечнен газ е 30 хил. мегаватчаса, 30 хил. мегаватчаса е газът от Азербайджан, около 15-20 хил. мегаватчаса е добивът на "Чирен". "И остават 15-20 хил., с които, както и в момента въпреки проблемите с основния си доставчик, "Булгаргаз" всеки месец се справя", заяви бившият енергиен министър.

Преди ден от "Булгаргаз" обясниха, че договорените седем танкера ще покрият потреблението на регулирания пазар до пролетта и 50% от продажбите на свободния пазар. За справяне с този недостиг се водят още разговори за допълнителни доставки на втечнен газ, коментира председателят на Съвета на директорите на дружеството Иван Топчийски.

Според него действащият договор с "Газпром" е пречка за свободни преговори с алтернативни доставчици, защото в компанията не са сигурни какви могат да бъдат действията на Москва до края на годината.

Преговори с "Газпром"

От коментарите на бившия енергиен министър и на "Булгаргаз" в последните седмици е ясно, че България продължава да комуникира с "Газпром Експорт", както е предвидено по договор. От руска страна обаче няма реакция. В момента "Булгаргаз" очаква писмено потвърждение от газовия холдинг относно притесненията на българската страна за рисковете, които крие изпълнението на новите условия за плащане за газа. В момента, в който се получи потвърждение, че подобни опасения са безпочвени, "Булгаргаз" ще продължи да разговаря и за доставки, разказа пред БНТ Иван Топчийски. 

"Вероятността това да се случи не е много голяма", допълни обаче той. Според Топчийски едва ли България ще може да получи някакви количества газ от "Газпром" до края на годината по действащия договор. Подобно мнение изказа преди ден и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

Когато стана ясно, че България има оферта за седем танкера с втечнен газ, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова коментира в интервю за "Россия 24", че доставките на газ могат да бъдат подновени, ако България изпълни исканията на Москва. 

"Това е много краен вариант", категоричен е обаче Иван Топчийски. Според него недостигът може да бъде покрит от пазара и в момента цената е второстепенен фактор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
многодобре
преди 1 година
Автор: Иво Христов -Трябва ли да се възстановят доставките от Газпром? Според мен не. Това би означавало да се изтрият вересиите на онези, които създадоха кризата. На посредниците-комисионери. В краткосрочен план това спасява зимата, за което служебният кабинет ще бъде демонизиран. По-оздравително ще е всеки, и последният заблуден, да преживее режим на тока, да зъзне, да чака митичните танкери, да се чуди кога и как да се къпе, как да зареди айфона си, че да пише статуси за *** и зеления чорап. Едва тогава ще изградим стаден имунитет срещу демагогията, която ни доведе дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Немаш нищо брат Тайпи се изхожда в Средиземное моря и му е през дедовия на кой слот сакаш да регазифицираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Гълъбарникът на зеленият чо,рап започна службата точно според очакванията- с лъжи,дезинформации и нагнетяване на напрежение, изцяло в услуга на кръчмаря- мрачният мин,ьон от Барад-дур..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Турбината идва от Канада без необходимите документи и сертификати за извършената работа и гаранциите, които дава производителят. При това положение "Газпром" е в правото си да откаже получаването на турбината, поради нарушени клаузи на договора със Сименс. А разни ле кета плачат, че Германия иска, а не получава газ. Май не иска или я карат да не иска. Това показва историята с отвлечената турбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
какво става с Германия, която иска газ и въпреки това не получава === Докато нацисткото внуче се снима в Германия пред газовата турбина, която е собственост на "Газпром", но му я тафтиха, Германия има да чаака газ от марсианците. Тръбният газ върви по тръбите заради компресорите, които пък се задвижват от газови турбини. В случая произведени от Ролс-Ройс на завода в Монреал. Сименс е пидобила завода в Монреал, но не е в състояние сама да поддържа газовите турбини на РР. Затова ги разхожда до Монреал. Сега още 5 турбини подлежат на капитален ремонт в Монреал. Сименс да не се спотайва, а да приготви милиардите за да заплати нанесените щети и пропуснати ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
bertram
преди 1 година
Слугинажът, който разчита на газ от газпром да види какво става с Германия, която иска газ и въпреки това не получава. В България газът (от газпром) върви в комплект с ботуш. Кой иска да го управляват марионетки на режима в КРемъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Така е, а щом нямаме договор с Гъзпром, то и резериварния капацитет на Балкански поток и каквото още беше също са в коша, така че имаме огромен капацитет вече. Руснаците изглежда не осъзнават важното значение на България за региона и че изгубиха един важен газов съюзник. Много глупаво постъват от Кремъл, а мутрофанова е просто една па-ча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Нямаме договор с гъзпром , самите те го скъсаха и изхвърлиха ... !! ... И са всички платени и безплатни виете , щото си намерихме решение , което ги изключва изобщо от играта на Балканите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хех ... буря в чаша вода организира гълъба на резидента радев ... Газ има , свободен капацитет има , транспорт има , само за танкерите догодина има опция от няколко възможности къде да бъдат разтоварени и регазифицирани ... :))) ... Затова всички платени от пасоль митрофанова , в това число и тя , вият кат за последно ... Утекоха им 3млрд кубика от турецки пАток ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Оакахте се до шията. Имате договор с "Газпром", а отказвате да получите газ. Но по правилото "вземи или плати" ще трябва да си платите гяволука. А заради отказа газът скочи с 60%. Продължавате да търсите под вола теле. Това ли беше целта - да се тормозят хората? Някой май е за затвора или за трепане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още