IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Руските и беларуските инвестиции в ЕС могат да бъдат заплаха за сигурността

Преките чуждестранни инвестиции в общността намаляват до 117 млрд. евро през 2021 г.

16:25 | 02.09.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заради войната в Украйна Европейската комисия проявява "по-голяма бдителност" относно преките чуждестранни инвестиции от Русия и Беларус, която подкрепя военните действия на руснаците, пише в доклад за скрининга на чуждите инвестиции в общността.

"При настоящите обстоятелства съществува повишен риск всяка пряка или непряка инвестиция в критични активи в ЕС от лице или образувание, свързано с руското или беларуското правителство, контролирано или подлежащо на влияние от тях, да представлява заплаха за сигурността или обществения ред в държавите членки", посочват от ЕК.

25 от 27-те държави в ЕС имат национален механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции, приели са нов или са започнали процедура за въвеждането му през миналата година. Единствените изключения са България и Кипър.

През 2021 г. преките чуждестранни инвестиции в ЕС са били в обем на 117 млрд. евро, става ясно още от доклада Спрямо 2020 година намалението е от 31%, а спрямо 2019 година, тоест преди пандемията от коронавируса - с 68%.

В световен мащаб тенденцията е обратна - преките чуждестранни инвестиции растат с 52% спрямо 2020 година и с 11% спрямо 2019 година до 1,5 трилиона евро. Намалението в Европа се дължи основно на спада на входящите инвестиции в Ирландия, Германия и Люксембург, както и на отлива на инвестиции от Нидерландия.

Основните сектори, които привличат чуждите инвеститори по отношение на сливанията и придобиванията, са информационните  и комуникационните технологии (ИКТ) и производството. И двата сектора обаче отстъпват на търговията на дребно по отношение на "инвестиции на зелено", е видно от доклада.

Въпреки положителните перспективи на анализаторите за 2022 година, произтичащи от очакването, че най-лошото от пандемията е отминало, надеждите бързо отслабват в несигурния бизнес климат, произтичащ от войната в Украйна, посочват от Брюксел.

Икономическите последици от рязкото увеличение на цената на енергията, което вече се усещаше преди руската инвазия, и на суровините, както и икономическите последици от прекъсванията на веригата на доставки и по-слабата световна активност и търговия ще повлияят на динамиката на сделките в ЕС, което би могло да доведе до преразглеждане в низходяща посока на първоначалната положителна позиция за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още