IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euromonitor: Растежът на световния БВП ще се забави до 2,3% през 2023 г.

Войната в Украйна остава основният риск, а бързото повишаване на лихвените проценти също представлява опасност 

12:51 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sina Schuldt/dpa
Снимка: Sina Schuldt/dpa

Топ рисковете пред глобалната икономика

Войната в Украйна остава основният риск за световната икономика през 2023 г. След нейното избухване икономическите прогнози се влошиха значително. По-нататъшна ескалация вероятно ще бъде също толкова разрушителна, като ще се отрази неблагоприятно на бизнеса и потребителите.

Централните банки бързо повишиха лихвените проценти с цел да забавят икономическата активност и да намалят инфлацията. И все пак, при голямата несигурност относно въздействието на бързото повишаване на лихвените проценти по отношение на времето и мащаба потенциалното прекомерно затягане на паричните условия може да доведе до глобална рецесия, включително до сериозни дългови затруднения в световен мащаб.

Повторното отваряне на Китай повишава потенциала за глобален растеж през 2023 г. Бързият обрат в политиката на страната обаче повишава и риска от значителни смущения, свързани с COVID-19, както в страната, така и в световен мащаб чрез нови варианти, като по този начин подхранва песимистичния сценарий за COVID-19.

10%
според Euromonitor е възможността за пълномащабна търговска война между САЩ и Китай.  

Изменението на климата представлява непосредствен и нарастващ риск за световната икономика. Очаква се зачестяването на екстремните метеорологични явления да доведе до увеличаване на икономическите щети, загуба на продукция и инфлационен натиск, поне на регионално равнище, поради сътресения в предлагането.

В сценариите за рисковете най-голям риск представлява възможността (30%) за глобална стагфлация, следвана от влошаване на ситуацията с Covid-19 (15%), както и твърдо приземяване на Китай и пълномащабна търговска война между САЩ и Китай (по 10%). 

Прогнозите за еврозоната

Пазарът на труда, частното потребление и производството до голяма степен остават устойчиви и през 2023 г. Непосредствените рискове от недостиг на енергия и дълбока рецесия значително са намалени. Въпреки това продължаващата несигурност в областта на енергетиката, продължаващият инфлационен натиск и по-нататъшното повишаване на лихвените проценти влошават перспективите и увеличават вероятността от рецесия през 2023 г.

Инфлацията в еврозоната се забави от пика си в началото на четвъртото тримесечие на 2022 г. Очаква се тенденцията към понижаване на базисната инфлация да продължи и през 2023 г., тъй като инфлацията в енергийния сектор ще се забави значително, като по този начин ще допринесе за подобряване на икономическите перспективи.

Леко подобрените перспективи за растеж в еврозоната, затегнатите условия на пазара на труда и произтичащата от тях устойчивост на базисната инфлация засилиха решимостта на ЕЦБ да ограничи в достатъчна степен паричната си политика, за да сведе инфлацията до целевото равнище от 2%. Все пак това представлява и основен риск от рецесия за икономиката на еврозоната през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още