IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euromonitor: Растежът на световния БВП ще се забави до 2,3% през 2023 г.

Войната в Украйна остава основният риск, а бързото повишаване на лихвените проценти също представлява опасност 

12:51 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sina Schuldt/dpa
Снимка: Sina Schuldt/dpa

Глобалните икономически перспективи за 2023 г. са сред най-слабите от десетилетия насам. Икономическите последици от нахлуването на Русия в Украйна ще натежат над растежа, а прогнозите са, че през 2023 г. ръстът на световната икономика ще се забави значително, тъй като търсенето е отслабено от опасенията за рецесия под натиска на устойчивата инфлация и рисковете от войната в Украйна.

Освен това рязко намалената прогноза за растежа за 2023 г. остава нестабилна, тъй като световната икономика е изправена пред множество насрещни ветрове, включително непосредствените рискове, произтичащи от продължаващата война в Украйна, повишената геополитическа нестабилност и нарастващата икономическа фрагментация, става ясно от публикуван в четвъртък (9 март) доклад на Euromonitor, с който Investor.bg разполага

Очаква се растежът на реалния БВП в световен мащаб да се забави от 3,3% през 2022 г. до 2,3% през 2023 г. Въпреки че се очаква инфлацията да отслабне до 6,8%, тя ще остане значително над дългосрочната тенденция. Предприятията и потребителите ще бъдат свидетели на постоянен ценови натиск, съчетан с все по-ограничаващото въздействие на повишаващите се лихвени проценти върху икономическата активност.

Въпреки слабите перспективи за 2023 г. има някои източници на оптимизъм. Икономиката на САЩ е по-устойчива от очакваното благодарение на силния пазар на труда. Еврозоната избегна остра енергийна криза благодарение на умерените температури през зимата. А повторното отваряне на пазара в Китай след края на политиката на нулев Covid може да подкрепи глобалния растеж по-късно през 2023 г. 

САЩ и еврозоната все още са изправени пред риск от рецесия, като растежът почти ще спре през 2023 г. И двете икономики неочаквано избегнаха рецесията в края на 2022 г. благодарение на устойчивите потребителски разходи и спадащите цени на енергията. Въпреки това повишената инфлация, изключваща цените на енергията и храните, в съчетание с нарастващите лихвени проценти, чувствително ще намали доверието в частния сектор и ще забави икономическата активност. Освен това еврозоната ще продължи да бъде изправена пред висока енергийна несигурност, особено по отношение на вноса на природен газ и производството на електроенергия.
 

 

Въпреки мрачните перспективи и продължаващите рискове световната икономика ще получи няколко импулса за растеж. Повторното отваряне на Китай след неочакваното прекратяване на политиката на нулев Covid носи потенциал за значително смекчаване на глобалния спад. Освен това многобройни нововъзникващи пазари се оказаха устойчиви в условията на рязко покачваща се инфлация, нарастващи лихвени проценти и нестабилност на валутните курсове. Тази относителна сила на икономиките, особено в Азиатско-тихоокеанския регион, се очаква да подкрепи растежа през 2023 г.

Глобалната инфлация достигна своя пик преди началото на годината, след което започна низходяща тенденция, при която инфлацията постепенно ще се забави от 9,1% през 2022 г. до 6,8% през 2023 г. 

Най-силно въздействие върху глобалната инфлация оказа войната в Украйна, като доведе до значително увеличение на цените на храните и енергията. Същевременно продължаващите ограничения по веригата на доставки, свързани с пандемията, различната парична политика и свитите пазари на труда засилват натиска.

Бързото повишаване на лихвените проценти ще окаже влияние върху търсенето, което ще доведе до по-нататъшно намаляване на цените на суровините и на натиска върху веригата на доставки. Освен това перспективите за подобряване на растежа през първото тримесечие на 2023 г. в Китай и еврозоната допринесоха за отслабването на щатския долар, като по този начин намалиха ценовия натиск. 

Очаква се глобалната инфлация да се задържи по-висока за по-дълго време, особено поради недостига на работна ръка в развитите икономики и постоянния натиск върху цените на суровините в развиващите се пазари. Преди инфлацията да се забави до 4,4% през 2024 г., в повечето държави е вероятно увеличението на цените да се разпространи по-широко в икономиките им.

Последна актуализация: 12:53 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още