IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански министър: Присъединяването към "Един пояс, един път" беше ужасно решение

То увеличи китайския износ за Италия, но нямаше същия ефект върху италианския износ към Китай, каза министърът на отбраната Гуидо Крозето

15:01 | 30.07.23 г. 3
Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето. Снимка: EPA/БГНЕС
Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето. Снимка: EPA/БГНЕС

Италия взе „прибързано и ужасно“ решение, когато се присъедини към инициативата „Един пояс, един път“ преди четири години, тъй като това не помогна много за повишаване на износа, заяви италианският министър на отбраната Гуидо Крозето в интервю за  вестник Corriere della Sera, цитирано от Ройтерс.

Италия се присъедини към инициативата при управлението на предишното правителство, като стана единствената голяма западна страна, предприела подобна стъпка. Крозето е част от администрацията, която обмисля как да се освободи от споразумението.

Инициативата „Един пояс, един път“ предвижда възстановяване на стария Път на коприната за свързване на Китай с Азия, Европа и други региони чрез големи инвестиции в инфраструктура. Критиците смятат инициативата за инструмент, чрез който Китай да разпространи геополитическото си и икономическо влияние.

„Решението за присъединяване към новия Път на коприната беше прибързан и ужасен акт“, който увеличи китайския износ за Италия, но нямаше същия ефект върху италианския износ към Китай, заяви Крозето пред Corriere della Sera.

„Въпросът днес е как да излезем от инициативата без да навредим на отношенията с Пекин. Защото е вярно, че Китай е конкурент, но той е и партньор“, заяви министърът на отбраната.

След среща в Белия дом с президента Джо Байдън в четвъртък италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че правителството ѝ трябва да реши до декември дали да излезе от инициативата и също така обяви, че скоро ще посети Пекин.

В интервю в събота за италианската новинарска програма TG5 Мелони определи като парадокс това, че макар Италия да е част от инициативата „Един пояс, един път“, тя не е страната от Г-7 с най-силни търговски връзки с Китай.

„Това показва, че можеш да имаш добри отношения и търговски партньорства“ с Китай, дори ако си извън инициативата „Един пояс, един път“, допълни Мелони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... те изкупуват основно пристанища , летища , ЖП-връзки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Ее, по-добре късно да се усетите, отколкото никога. Китай НЕ инвестира, а изкупува ресурси и инфраструктура, платени с огромния си вътрешен дълг. И когато копейките скимтят колко бил външния дълг на САЩ, не е лошо да се запознаят с факта,че вътрешния дълг на Китай е над 40 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Това все повече държави го установяват.Черна гора, Шри Ланка Замбия..Списъкът тепърва ще расте.Е, някои ора по върховете намазват разбира се, както си му е редът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още