IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Бюджет 2023 г. е бюджетът на рестартирането на държавата

Дефицитът от 3% е гаранция, че няма да изпуснем финансовата стабилност през тази и следващата година, каза премиерът

19:16 | 30.07.23 г. 1
Премиерът Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Премиерът Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Бюджет 2023 е бюджетът на рестартирането на държавата. С този редовен бюджет, след дълго време, в което имаше неяснота какво ще се финансира, за какво ще има средства, всичко отново беше подредено, каза премиерът Николай Денков пред bTV.

"Имаме значително завишени социални плащания, повече политики с финансова подкрепа, имаме средства за капиталови разходи в размер на 8 млрд. лв. По-скоро проблемът е имаме ли проекти за толкова средства, които да бъдат реализирани", допълни той..

Денков изтъкна, че е било важно бюджетът да бъде направен коректно, така че да се разпределят средствата за всички най-важни сфери при запазване на финансовата стабилност. "Дефицитът от 3% не е просто критерий от Маастрихт, той е гаранция, че няма да изпуснем финансовата стабилност през тази и следващата година. За краткото време, което имахме, запазихме всички социални плащания, които бяха заложени от служебното правителство, увеличихме ги допълнително и същевременно са заложени около 3 млрд. лв. повече приходи. Има лека корекция на капиталовите разходи, така че част от средствата се прехвърлиха към заплати, но те по никакъв начин не нарушават баланса", изтъкна Денков.

По отношение на притесненията у нас заради въвеждането на еврото премиерът даде за пример Хърватия, която въведе еврото от 1 януари т. г. Преди около месец публикувано там проучване е показало, че две трети от хърватите са доволни от въвеждането му и подкрепят тази мярка. "Тези, които са минали през процеса, знаят, че той е полезен, тъй като се спестяват средства при превалутиране, лихвите са по-ниски, по-лесно е да се прави бизнес с международни партньори", каза Денков.

Въпреки изброените ползи от въвеждането на еврото хората се притесняват, защото не са сигурни, че има кой да ги защити срещу спекула и злоупотреби, допълни той. В тази връзка Денков посочи, позовавайки се и на опита на Хърватия, че има няколко прости правила, които могат да се използват – шест месеца предварително да се обявят цените и в двете валути, да има приложение, в което веднага да може да се изчисли предлагана цена в лева колко би била в евро и обратно. "Ако такива прости неща се въведат навреме и се обяснят, хората ще станат по-спокойни", смята премиерът.

Той е убеден, че ако се реализират петте основни приоритета до 2024 г., които правителството обяви през седмицата, включително присъединяване към Шенген и еврозоната и изпълнението на проектите и реформите от Националния план за възстановяване и устойчивост, това ще придвижи българската икономика, бизнеса и живота на хората напред. "Около 500 мерки имаме в тази програма за 18 месеца, това е много амбициозна програма", посочи Денков.

Той коментира и отношенията с президента Румен Радев, като изрази надежда да се намери начин правителството и държавният глава да работят заедно. "За момента това не се получава, но не по моя вина. Начинът, по който беше връчен мандатът, поръката да не бъде изпълнен след това, нападките, които бяха отправени към редовното правителство с неверни аргументи, показват, че от другата страна има нежелание да се работи. Винаги съм отговарял, че ние като институции трябва да работим заедно. Надявам се президентството да се върне в конституционните си задължения да бъде обединител на нацията", заяви Денков.

Той съобщи, че ще има още промени в службите след назначаването в петък на още двама заместници в ръководството на ДАНС. Според премиера те трябва да бъдат подсилени в две посоки – борбата с корупцията и борбата с чуждестранните влияния по отношение на хибридни атаки и др., тъй като и в двете сфери в момента има слабости. 

Денков каза, че за момента си партнира "по добър, колегиален и конструктивен начин" с вицепремиера Мария Габриел и допълни, че ако всичко върви добре, е възможно да бъде подготвена програма на правителството до края на мандата, а не само до края на 2024 г. "Това зависи и от политическите сили, които подкрепят правителството", изтъкна той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
vanaia
преди 9 месеца
Като го видя този човек все се сещам за плъх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още