IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Литва и Чехия се сближават с Тайван?

Спорът на Литва с Китай постави на изпитание способността на ЕС да защити своя единен пазар в лицето на икономическата принуда

17:36 | 11.03.23 г. 7
Матас Малдейкис (вляво), председател на Литовската парламентарна група за връзки с Тайван, и президентът на Тайван Цай Инг-вен (вдясно) по време на среща. Снимка: EPA/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE
Матас Малдейкис (вляво), председател на Литовската парламентарна група за връзки с Тайван, и президентът на Тайван Цай Инг-вен (вдясно) по време на среща. Снимка: EPA/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE

Чехия и Литва се откъснаха от другите европейски страни и възприеха по-настъпателен подход към отношенията с Тайван. Техните действия тестват единството на политиката на Европейския съюз (ЕС) за Китай и силата на единния пазар.

По-нататък през март Маркета Пекарова Адамова, председател на Камарата на депутатите на Чехия, планира да посети Тайван. Посещението ѝ ще бъде най-новата демонстрация на подкрепа за Тайван от страна на чешки политик, пише Emerging Europe.

Литва също предприе стъпки в подкрепа на Тайван и изрази критика към нарушенията на човешките права в континентален Китай. Вследствие на това Вилнюс се сблъска с мощна икономическа принуда от страна на Пекин, което вкара и други членки на ЕС в конфронтация с Пекин.

Правителствата на Чехия и Литва имат история на срещи с високопоставени тайвански и тибетски лидери, които Китай смята за заплаха за териториалната му цялост и признаването на доктрината за „единен Китай“ от Запада.

Чехия

Вацлав Хавел имаше главно участие в Кадифената революция в Чехия през 1989 г. и стана президент на страната след падането на комунизма. През януари 1990 г. той покани лидера на тибетското правителство в изгнание, 14-ия Далай Лама, да посети Чехословакия. Пекин гледа на Далай Лама като на сепаратистка персона нон грата.

Хавел призова също така Тайван да получи място в Организацията на обединените нации (ООН) в реч пред Общото събрание на ООН и прие бившия президент на Тайван Ли Тенг-хуей и министър-председателя Лиен Чан. Неговата публична подкрепа за Тибет и Тайван антагонизира Пекин и даде тон за това как Чехия се ангажира с Китай.

През 2013 г., същата година, когато Брюксел прие Стратегическата програма за сътрудничество ЕС-Китай 2020, Милош Земан стана президент на Чехия и започна да търси по-близки отношения между Прага и Пекин по икономически причини. Земан направи Йе Дзиенмин - председател на конгломерата China Energy Company Ltd (CEFC), съветник и CEFC започна поредица от на пръв поглед озадачаващи придобивания в Чехия, вкл. на футболен клуб и пивоварна.

По настояване на Земан Чехия се включи в инициативата на Пекин за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (Китай-ЦИЕ).

Поредица от скандали и чешката вътрешна политика направиха новата китайска стратегия на Земан противоречива. Беше разкрито, че CEFC се основава на схема на Понци и обяви фалит, а Йе беше задържан в Китай и изчезна. Търговският баланс на Чехия с Китай стана по-неблагоприятен.

За да се противопостави на Земан, либералният кмет на Прага Зденек Хржиб отмени споразумението за побратимяване с Пекин и го замени с ново споразумение с Тайпе, развя тибетско знаме и се срещна с тайванския президент Цай Инг-вен. Четирима преподаватели от Карловия университет в Прага бяха уволнени за приемане на тайни плащания от китайското посолство в очевиден опит да повлияят на чешките академични среди и политика

Чешкият парламент поддържа по-скептична гледна точка към Китай от Милош Земан и заради това се създаде разрив с правителството. Когато президентът на чешкия сенат Ярослав Кубера обяви, че ще посети Тайван през 2020 г., Земан го призова да отмени пътуването и поиска изявление от китайското посолство, което той след това предаде на Кубера. В изявлението се описват подробно начините, по които пътуването може да навреди на чешко-китайските отношения.

Кубера междувременно почина от инфаркт и неговият наследник Милош Вистрчил реши да осъществи посещението. Въпреки категоричните предупреждения от страна на Китай, Вистрчил каза, че не е усетил натиск от Пекин след завръщането си от Тайван, защото „целият демократичен свят всъщност се застъпи за нас и застана зад мисията ни в Тайван, след като бяхме заплашени от Народната република Китай, че „ще платим висока цена“, както коментира той.

Вистрчил отбеляза, че „сравнително евтините китайски продукти“ са „все още лесно достъпни в Чешката република и не е като чехите или която и да е друга нация всъщност да бойкотира покупките в магазините“.

„Не искаме да сме твърде зависими от Китай“

Пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел спечели президентските избори в Чехия през януари. Два дни след избирането си той стана първият избран европейски държавен глава, който се обади на президента на Тайван Цай и каза, че се надява да се срещне с нея лично. По-рано Павел каза, че ще посети Тайван, ако бъде избран за президент.

Филип Шебок от China Observers в Централна и Източна Европа казва пред Emerging Europe, че с това Чехия демонстрира, че не иска да е твърде зависима от Китай. „Ние не искаме Китай да се намесва в нашата вътрешна политика. Не искаме да гледаме как Китай диктува с кого можем да имаме отношения“, коментира той.

Литва и Китай

Докато Чехия до голяма степен успя да избегне най-лошото от гнева на Китай, Литва нямаше такъв късмет. Въпреки че продължаващият ѝ търговски спор с Китай започна сравнително скоро, предпазливостта на страната що се отнася до Китай датира от по-отдавна.

Последна актуализация: 17:43 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
До: khao Май си утрепал вече крантата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: valentino29 нали се рязбрахме, да не постваш линкове докато си пиян! само се излагаш още повече ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Чехите от радост веят знамена в Прага ! -https://nova.bg/news/view/2023/03/11/404304/%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: earth1225 Сигурно щеше да отиде, *** нали беше в Баку, пък там лепна и Ковид, та това вероятно е причината да не застане до оная стринка с имперския руски байряк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Еми Германия да вземе пример от Чехия и Литва , а не да се върти угодливо край де що има тоталитарен режим по света в името на тесните си търговски интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
earth1225
преди 1 година
Вижте чешкия президент и нашия. Сходен професионален път. И тук приликите свършват. Единия подкрепя желанието на друг народ за демокрация. А другаря Радевич .... как още не отишъл да протестира срещу примесването на паметника от центъра на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
браво на чехите и литовците ... точно така се прави със самозабравилите се комунистически пaвeта ... можело и без китайски шитове , но според форумните копейкопоклонници и по съвместителство чайнолюбци , нема живот без рассийски скъпи суровини и китайски еффффтинджоси . завалийте от рассийската "ефффтиния" не им остават денги за други покупки освен от поднебесната кинкалерия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още