IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения призна юрисдикцията на Международния наказателен съд

Преди месеци съдът издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин

16:16 | 03.10.23 г.
Демонстрация в подкрепа на Нагорни Карабах в Брюксел през 2020 г.Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Демонстрация в подкрепа на Нагорни Карабах в Брюксел през 2020 г.Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Парламентът на Армения ратифицира Римския статут, с което признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага на своя територия, съобщава Ройтерс. Агенцията допълва, че 60 депутати в 107-местния парламент са подкрепили предложението внесено от правителството на Никол Пашинян.

Депутатите не се съгласиха и да отложат влизането в сила на решението. Срещу ратификацията са гласували 22-а депутати.

Ратификацията на статута на Международния наказателен съд Хага ще се отрази на отношенията между Армения и Русия, предпупредиха преди дни от руското Министерство на външните работи в специално изявление, изпратено до ТАСС. В него се казва, че Москва не приема статута на съда, след като беше издадена заповед за арест на президента Владимир Путин.

Това се случи през март и основанието за заповедта за арест са обвинения за депортиране на украински деца. По същата точка обвинения има и срещу омбудсмана по правата на децата Мария Лвова-Белова. Ратификацията на Римския статут означава, че Армения трябва да арестува двамата, ако се появят на територията на страната. Заради тази заплаха Путин отказа да пътува до срещата на БРИКС в Южна Африка, на която се решаваха важни въпроси за бъдещето на организацията.

От ведомството, ръководено от Сергей Лавров, отбелязват, че са предложили алтернативни действия, но Армения е "взела политическо решение в полза на ратификацията" и "това ще има негативни последства за двустранните отношения".

Отношенията между двете страни се сринаха, след като Азербайджан си върна контрола върху самообявилата се република Нагорни Карабах. Русия беше посредник между двете държави и Ереван ги обвини, че не са направили нищо, за да предотвратят това развитие на ситуацията.

В изявление на външното министерство на Русия обаче се казва, че Армения "отдавна е подготвяна" за изтеглянето на руските миротворци от региона и че Пашинян е подписал предложение от ЕС, с което се признава териториалната цялост на Азербайджан към 1990 година.

Връщането на контрола върху Нагорни Карабах от страна на Баку предизвика истинска хуманитарна катастрофа, като голяма част от етническите арменци започнаха да напускат района.

По предварителни данни Армения и Азербайджан ще разговарят на среща в Гренада (Испания) на 5 октомври.

По повод Нагорни Карабах говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Азербайджан действа в пределите на своите международно признати граници и Москва не може да се намеси.

Армения е част от Общността на независимите държави (ОНД) - организацията, в която влизат 11 републики, които бяха част от СССР. Страната е и част от Договора за колективна сигурност (военният съюз) на ОНД и доскоро беше смятана за една от близките до Русия държави.

След началото на войната в Украйна обаче настроенията се промениха. В министерството на външните работи на Русия обвиняват Запада за тази промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още