IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 712 млн. евро са средствата за развитие на пограничните райони между Румъния и България

Двете страни са най-добрият пример за общото европейско бъдеще, изтъкна посланикът на България в Румъния Радко Влайков

12:53 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строеж на Дунав мост 2. Снимка: Министерски съвет
Строеж на Дунав мост 2. Снимка: Министерски съвет

От 2007 до 2027 г. в пограничните райони между Румъния и България са приложени и ще се прилагат три програми с общ бюджет от над 712 милиона евро, като до момента са осъществени около 330 проекта по трите налични програми ИНТЕРРЕГ (за периодите 2007-2013 г., 2014-2020 г. и 2021-2027 г.). Това заяви Марчела Глодяну, ръководител на отдел в Управляващия орган на програмата ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България в Министерството на развитието, благоустройството и администрацията на Румъния, по време на първата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", която се проведе в пресклуба на БТА в Букурещ.

Според Глодяну граничният район между България и Румъния е особено важен, като над една трета от населението на Европейския съюз (ЕС) живее и работи в гранични райони.

Тя посочи, че бюджетът за програмата ИНТЕРРЕГ за периода 2021-2027 г. възлиза на повече от 207 млн. евро, като през последните 17 години са изразходвани близо 500 млн. евро за около 330 проекта, които осигуряват множество ползи за местните общности, като разширяване и подобряване на мобилността, качеството на околната среда, създаването на по-безопасна среда за живот, повишаване на привлекателността на района за туристи, подобряване на образованието и на достъпа до съвместни инициативи относно заетостта.

В презентация Глодяну представи подробна информация относно инициативата. В периода 2014-2020 г. са били реконструирани или модернизирани над 133 км пътища, над 600 хил. души са се възползвали от подобрената пътна мрежа, водеща до TEN-T. Повишена е безопасността на транспорта по водните пътища, като са създадени над 130 интегрирани туристически продукта, популяризиращи природната и културната привлекателност на района. Цялото население на трансграничния район се е възползвало от мерки за защита от наводнения и горски пожари благодарение на 47-те партньорства за ранно предупреждение и реагиране.

По думите на Глодяну през последните седем години повече от 1 млн. души са получили достъп до съвместни инициативи за заетост, като над 15 хил. души са участвали в съвместни схеми за образование и обучение. Обособени са 110 механизма за повишаване на капацитета за сътрудничество.

В настоящата програма ИНТЕРРЕГ VI-A са заложени четири основни приоритета – добре свързан регион, където средствата от Европейския фонд за регионално развитие възлизат на 21,4 млн. евро; по-зелен регион, където европейските средства надхвърлят 73,6 млн. евро; образован регион със средства от 12,84 млн. евро; и интегриран регион, финансиран по същия фонд с 55,64 млн. евро.

В конференцията се включи и посланикът на България в Румъния Радко Влайков, който изтъкна, че България и Румъния са най-добрият пример за общото европейско бъдеще.

По думите му въпреки че в миналото двете страни нямат добро мнение една за друга, благодарение на членството им в ЕС това се променя, като сега двата народа се уважават и контактуват помежду си много повече.

„Политиците започнаха да работят повече за подобряване на връзките между двете държави“, подчерта посланикът. Той посочи, че като членки на ЕС и като съседи България и Румъния, които географски са много близо, работят заедно, общуват и заздравяват връзките помежду си.

Според посланика Русе и Гюргево се намират на 14 километра един от друг, докато разстоянието между българския град и Букурещ е 60 км. Това между Силистра и Калараш е 900 метра. Най-естественото нещо е хората в тези градове да пътуват и да взаимодействат помежду си.

„На границата на река Дунав между двете държави има два моста, но миналата година установихме първия, може би най-важен мост между България и Румъния, който е основа за всички бъдещи мостове“, заяви още Влайков. Това е политическата декларация за стратегическо партньорство, подписана през март 2023 г. между президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис, подчерта посланикът. Той посочи, че това е документ, който представлява фундаментален мост в отношенията между България и Румъния.

В дискусията взе участие и Симона Ватафу, мениджър за връзки с обществеността в Министерството на развитието, благоустройството и администрацията на Румъния. Тя подчерта, че нейното министерство стартира медийната кампания в социалните платформи, с която ще представи пред обществеността резултатите от европейските проекти в граничния район през последните години.

„Налице са много добри примери за добро сътрудничество между Румъния и България“, изтъква Ватафу.

Стойността на проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще" възлиза на 348 871,28 евро. Периодът на изпълнение е 1 октомври 2023 г. - 30 септември 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още