IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ сигнализират за разхлабване на пазара на труда

Броят на подадените искове е спаднал до най-ниското си ниво от 15 месеца насам

16:57 | 18.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подаващи първоначални молби за помощи при безработица, е спаднал миналата седмица до най-ниското си ниво от 2022 г. насам, което сигнализира, че растежът на работните места вероятно е останал стабилен през януари, предава Ройтерс.

Подадените за първи път заявления са спаднали с 16 хил. до сезонно коригирани 187 хил. през седмицата, приключила на 13 януари, до най-ниското ниво от септември 2022 г. насам, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха броят на исковете да достигне 207 хил. през миналата седмица.

Обикновено се наблюдава известна волатилност при данните от началото на годината. Резултатите показват, че пазарът на труда постепенно се охлажда, а работодателите като цяло избягват да съкращават работниците си след трудностите в намирането на работна ръка през пандемията и след нея.

Бежовата книга на Фед в сряда показа, че „почти всички сектори посочват един или повече признаци за разхлабване на пазара на труда“, сред които и по-големия брой кандидати, по-слабо текучество и отслабване на натиска върху заплатите.

Въпреки това остават места с недостиг на работници, като от доклада става ясно, че „два сектора продължават да считат пазара на труда за затегнат, а други споменават за предизвикателства при наемането на служители със специфични умения“.

Данните могат да накарат финансовите пазари да намалят още повече залозите си за лихвени понижения още през март.

Докладът последва силните резултати за продажбите на дребно в САЩ през декември, както и коментарите на управителя на Фед Кристофър Уолър от вторник, който заяви, че икономиката „се справя добре“ и това според него осигурява на централната банка на САЩ „възможността да действа внимателно и методично“ по отношение на паричната политика.

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с общо 525 базисни пункта от началото на текущата си кампания по затягане на паричната политика до диапазона от 5,25-5,50%.

Данните от следващата седмица за броя на хората, продължили да получават обезщетения и след първата седмица, косвен индикатор за наемането, ще дадат повече яснота за състоянието на пазара на труда през януари.

Т.нар. продължаващи искове са намалели с 26 хил. до 1,806 милиона през седмицата, приключила на 6 януари, показва докладът. От средата на септември насам техният брой се е увеличил, което се дължи главно на трудностите при коригирането на данните спрямо сезонните колебания след безпрецедентния ръст на заявленията от началото на пандемията.

Икономистите очакват, че по-голямата част от този ръст ще бъде коригирана, когато правителството промени модела, който използва, за да премахне сезонните колебания от данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Не ми е много ясно как намаляването на молбите за помощи при безработица сигнализират за разхлабване на пазара на труда? Що за безсмислено твърдение?Ако се бяха увеличили , разбирам, но те намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още