IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Акции като с олиото се подготвят и с брашното и със захарта

Борсовият механизъм е най-прозрачният за покупката на зърно за Държавния резерв, заяви вицепремиерът

14:20 | 13.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че има информация, че се подготвят акции с брашното и със захарта като скорошната истерия около олиото и опашките за горива на бензиностанциите у нас.

"Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с организирано медийно отразяване", коментира пред БНР Асен Василев по повод масовото закупуване на олио и опашките за бензин преди това.

"Имаме информация, че подобни акции се подготвят с брашното, със захарта. Това са едни медийни истерии, които се организират, без да има никаква база."

Няма как да има недостиг на олио, заяви той и допълни, че имаме запаси на слънчогледово семе за 4 години.

Относно критиките на ГЕРБ за посредници в покупката на зърно за Държавния резерв Асен Василев уточни: "Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно, а не да се правят договори с отделни фирми."

По думите му най-важно за правителството е да се подсигури продоволствието до реколта 2023 година.

В момента в България има около два пъти повече зърно, отколкото ни трябва, и има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България, отбеляза Василев.

Според вицепремиера държавата е могла да реагира и "по-грубо", като в Сърбия или Унгария, където износът е бил директно забранен. По думите му щетите за земеделските производители биха били огромни и това не е подходяща мярка за България, тъй като имаме повече зърно, отколкото ни трябва.

"Трябва да може да се изнесат излишните количества зърно, но ако видим, че не може да се подсигури продоволствието, може би и ние ще тръгнем в тази посока".

Няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока, коментира още вицепремиерът.

"Поне според регулатора няма да има драстични движения в цените на електроенергията за бита", каза той.

"Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ "Козлодуй" има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени", обобщи вицепремиерът.

В момента 80 на сто от енергията се продава за ден напред, което прави пазара изключително непрогнозируем и скъп, подчерта Асен Василев. С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се "разкачим" от пазара за ден напред, допълни той.

Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разходите за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възстановени. Към този момент не се пипат инвестиционните разходи, обясни вицепремиерът.

В момента разходите се изразяват в пълен пансион – нощувка и три хранения на ден. Не се предвижда да се дават средства в брой.

ТЕЦ 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, потвърди вицепремиерът относно мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има периоди от годината, когато няма да ги използваме. "Ние си запазваме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват", посочи той.

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ - това означава да заменим местен, наш си ресурс, с вносен, при който нито имаме контрол над цените, нито над сигурността на доставките, каза още Асен Василев.

Така по думите му ще вървим "от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди това".

"Атомната енергия няма как да е в Плана за възстановяване. В момента Министерство на енергетиката започна обследване как най-бързо да може да бъде построен още един реактор поне, най-вероятно в „Козлодуй“, тъй като там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Може би и втори. Ако го започнем 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030 г."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Пак да питам , що така стана нали в Русия трябваше да е така ,не при нас Да не излезе ,че ние сме нападнали Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Мостове, тунели, магистрали ... имаше пари за всичко, просто корупцията на герберите пречеше... като гледна какви области управители са сложили в Силистра и Варна ми се плаче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
SA
преди 2 години
Производителите на зърно кога ядоха кюфтетата (държавните субсидии) не реваха (за пазара). Що така?Държавата от името на всички данъкоплатци им поддържаха бизнеса, та е редно сега наядените малко да върнат ресто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ехх тоз Асенчик..Пак яко е сънувал.2022 ко почнел реакторите, до 2028,2029 и щели да станат.Душко, вий пътя за Триград става три месеца не можете да оправите, че вече виждам как за 6-7 години ще направите ядрен реактор(реактори)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Хайде затваряйте ги тези свърх неефективни и замърсяващи ТЕЦ-ове. Мина им времето. Природата е по-ценна от няколко работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Какви акции бе, Кокорко? Ти на реалността акции ли казваш?.. Днес ходих на пазар - и А - АМА тя захарта е на 2.20лв/кг(от 1.30лв/кг)! Б*си и акцията!!! ДВЕПМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
Пазарни означава да не се пречи/забранява износът, а да се предложат такива цени, че износът да се обезсмисли за търговците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още