IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска провинция влага 87 млрд. долара в стимулиране на чистата енергия

В миналото Ляонин е била една от водещите провинции в Китай по отношение на добива на въглища

10:02 | 13.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Североизточната китайска провинция Ляонин, която някога е била един от основните въглищни и индустриални центрове на Китай, обяви план на стойност 600 млрд. юана (87 млрд. долара) за стимулиране на производството на чиста енергия.

Властите в провинцията планират изграждането на шест различни енергийни бази с капацитет от по 10 гигавата, съобщава Bloomberg, цитирайки държавната китайска медия CCTV. Това е достатъчно, за да бъде захранена икономиката с размер на Тайланд.

Всяка база ще произвеждат различни видове енергия като ядрена, офшорна вятърна енергия, хидроенергия чрез помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ), „интелигентна енергия“ и две инсталации за възобновяема енергия.

Интелигентната енергия включва мрежи от виртуални електроцентрали, които могат да следят и оптимизират производството на енергия.

Все още няма график за завършване на проекта, посочва Bloomberg.

Някога Ляонин е била един от най-големите индустриални центрове и китайските региони за производство на въглища, помагайки на комунистическата партия на страната да модернизира икономиката, след като поема властта през 1949 г. Тъй като обаче мините се изчерпват, производството на въглища и работните места, които са свързани със сектора, се изместват на запад. През последните години компаниите за комунални услуги се възползваха от силните ветрове в провинцията, за да инсталират вятърни турбини, произвеждащи енергия.

Въглищната мина Haizhou във Фусин трябва да подкрепи планирания преход на провинцията. Някога най-големият открит въглищен ресурс в Азия, правителството сега проучва как да превърне мината в съоръжение за съхранение на енергия, за да подкрепи непостоянното производство на възобновяема енергия в региона.

Общият капацитет на провинцията за производство на електроенергия е около 60 гигавата в края на 2020 г., като властите планират да го увеличат до около 90 гигавата до 2025 г., като половината от тази енергия трябва да бъде осигурена от неизкопаеми горива, според актуалния петгодишен план за енергийно развитие на Ляонин.

Стремежите на провинцията са само част от мащабната кампания, която се провежда в Китай за стимулиране на производството на чиста енергия с цел постигане на пик при въглеродните емисии преди 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г., въпреки че опасенията за енергийната сигурност на страната нарастват след поредица от прекъсвания на електрозахранването през последните години.

Миналата година китайският президент Си Дзинпин обеща "да контролира строго" въглищата и да започне да намалява употребата им от 2026 г. Емисиите на Китай са най-високите в света.

Въпреки че е малко вероятно тези цели да се променят, екологичните групи се опасяват, че използването на въглища и въглеродните емисии може да достигнат много по-високо ниво от планираното. Китайските власти насочват вниманието към „връщането към въглищата“ в Европа на фона на прекъсванията на доставките на петрол и газ заради войната в Украйна, като отбелязват, че планът за преминаването на Китай към чиста енергия няма да се промени. Държавните медии в Китай обвиниха Европа в лицемерие, когато става дума за действия в областта на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още