IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа търси правилната стратегия, с която да оцелее в енергийната криза през зимата

Страните в региона подготвят по-меки и по-крайни мерки в зависимост от сценария, които ще им позволят да контролират евентуалните прекъсвания в електрозахранването

13:14 | 16.09.22 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европа през декември. Температурите падат. Хората са включили отоплението, докато готвят вечеря, пускат пералня или гледат телевизия. Но във Франция местният мрежови оператор е изчерпал възможностите си да поддържа електрозахранването. Компанията е обявила „червен сигнал“ в своето приложение за мониторинг на електроразпределителната мрежа, което означава, че домакинствата трябва да свият потреблението на енергия. Reseau de Transport d’Electricite (RTE) вече е спряла електричеството на някои големи индустриални потребители, пише Bloomberg.

Много от потребителите се съобразяват с предупреждението на комуналното дружество, но въпреки това мрежата е достигнала своя краен предел. RTE трябва да предприеме драстични мерки за спиране на захранването на някои места, за да избегне пълен колапс при доставките.

Това е крайно мрачен сценарий, за който правителствата в цяла Европа се подготвят, тъй като енергийната криза, обхванала континента, се влошава с всяка изминала седмица.

В сряда RTE заяви, че вероятно ще трябва да поиска от страната да намали потреблението няколко пъти през тази зима, за да избегне срив на мрежата. Финландия също засили предупрежденията си за евентуални прекъсвания в електрозахранването.

Всички тези мерки отразяват решението на Русия да спре потоците на природен газ към Европа през ключовия тръбопровод "Северен поток", което допълнително увеличава шанса за прекъсвания при електроенергията на фона на недостига на газ, който се използва и за отопление сред домакинствата.

Президентът на Русия Владимир Путин многократно сви газовите потоци към Европа през тази година като отмъщение за санкциите, наложени от Запада след нахлуването на страната му в Украйна.

„Реалността е, че в Европа няма достатъчно газ“, коментира Ед Биркет, анализатор в лондонския мозъчен тръст Onward. „Ако търсенето не бъде намалено, тогава предприятията ще бъдат принудени да се изключат от мрежата, а при екстремен сценарий домакинствата могат да бъдат принудени да направят същото“, предупреждава той.

Търсене на електроенергия в страните от Европа. Източник: Евростат Търсене на електроенергия в страните от Европа. Източник: Евростат

Има много скорошни примери за подобни прекъсвания. Мрежата на Тексас спря електрозахранването през 2021 г. по време на екстремното застудяване, оставяйки милиони жители без ток в продължение на дни. Калифорния се доближи до такава ситуация по-рано този месец по време на големите горещини.

Южна Африка също се е сблъсквала с големи прекъсвания в електрозахранването, до голяма степен поради недостатъчните инвестиции в мрежата и пренебрегването на нейната поддръжка.

За Европа нещата най-вече ще зависят от метеорологичните условия през следващите месеци. Малките колебания в температурата могат радикално да променят нуждите от енергия. Във Франция спад от 1 градус по Целзий обикновено увеличава търсенето на електроенергия с около 2400 мегавата, колкото е мощността на около два от нейните 56 ядрени реактора.

„Ако имаме наистина екстремна зима, това би оказало толкова негативно въздействие върху нашата мрежа, колкото и за Тексас“, изтъква Адам Бел, консултант, който преди това е ръководил енергийната стратегия в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Великобритания. „Всичко, което хората могат да направят сега, за да намалят търсенето си, ще помогне на общата кауза“, добавя той.

Европейската комисия (ЕК) предложи в сряда (14 септември) регламент, призоваващ правителствата да намалят общото потребление на електроенергия с 10%, както и задължително намаление с 5% по време на пиковите часове.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. посочват в доклад, че „колкото по-голямо е намалението на търсенето, особено през лятото, при потреблението на газ, толкова по-малка е вероятността Европа да се сблъска с прекъсване на тока“.

Но някои правителствени мерки могат да допринесат за усложняване на проблема. Ограниченията на цените, целящи да помогнат на потребителите и бизнеса да се справят с растящите цени, намаляват стимулите за ограничаване на потреблението.

Тук влияние оказват и други фактори. Франция, традиционно най-големият износител на електроенергия в Европа, може да се наложи да внася големи количества електроенергия тази зима, тъй като Electricite de France SA трябва да намери решение за техническите проблеми на своите ядрени централи. Летните горещини и засушаването засегнаха и производството на хидроенергия в Европа, включително и Норвегия, също голям износител на ток.

Ако кризата ескалира, спирането на електрозахранването за домакинствата е последна мярка и има редица опции, които властите ще предприемат преди това.

Някои от тях вече са стартирани. Правителствата препоръчват намаляване на домашните термостати и по-кратки душове, което ще помогне за ограничаването на потреблението на енергия, заедно с изключването на уличното осветление и понижаване температурата на водата в обществените басейни.

Обичайната следваща стъпка е големите енергоемки компании, много от които вече имат предварително договорени споразумения с правителствата, да намалят потреблението или да преустановят работа.

След това мерките стават още по-неприятни.

В случая с Франция системата Ecowatt позволява на хората да наблюдават прогнозите за доставките и търсенето на електроенергия дни напред, като тук ситуацията с натоварването е разделена на три цветови нива: зелено, оранжево и червено. Ако операторът на мрежата очаква ситуацията да стане тревожна, той издава червено предупреждение предната вечер.

„В редки случаи, когато не могат да бъдат покрити всички нужди от електроенергия, могат да бъдат организирани локални, контролирани прекъсвания с продължителност максимум 2 часа“, става ясно на сайта на Ecowatt.

Планираните загуби на електроенергия, макар и големи, остават по-добър вариант от неконтролираните прекъсвания на тока поради непрестанния натиск върху доставките. Те позволяват на операторите да ограничат прекъсванията, вместо да бъдат поставени в хаотична ситуация, в която са нужни дни, за да се възстанови захранването.

Франция публикува свои собствени оценки в опит да насърчи спазването на подобни мерки. 

„Като цяло посланието за намаляване на търсенето в цяла Европа сега изглежда далечно“, смята Симоне Талиапиетра, сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. „Просто се разходете из нашите градове – все още ще виждате затворени през нощта супермаркети с включени светлини. Просто още сме далече от тази ситуация”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Тази статия е някакъв пълен абсурд. Да чета, че "Свободният" свят е почнал да заприличва на Южна Африка само, защото някакъв руснак е завъртял някакво кранче на майната си. Глави трябва да се търкалят здраво. Списъкът е доста дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: andy ... иZZрожденче , махнаха от държавната щатна таблица позицията политкомисар , прецакаха ви кьорсофричките , са само четирихлидниците им правят такива ... и се върнахте в 19 век целата орда нефелници полезни (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Нека да усетят еуропейците какво ни причиниха последните 30 години. Да видят как се живее в 19 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още