IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя се ръстът в производството на ток у нас през август

В последните седмици цената на природния газ в Европа се движи надолу, което може да върне интереса към газовите централи

14:46 | 28.10.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът в производството на електроенергия в България се забавя през август, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за производството и доставките на енергийни продукти у нас. Те показват, че през последния летен месец в страната са произведени малко над 4,1 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 6,8% спрямо август 2021 г. На месечна база обаче има спад от 1,8%.

През юли производството на електроенергия се повиши с 9,6 на сто спрямо миналия юли, а през юни годишното изменение беше ръст в рамките на 25 на сто. 

Като цяло в последните месеци износът подкрепя българските производители на електроенергия. От края на септември обаче се наблюдава тенденция за спад на цената на природния газ на европейските пазари, което може да върне газовите централи на пазара на електроенергия. 

При това положение цените на електроенергията също ще тръгнат надолу - заради увеличените количества, и може да направи производството от въглища отново нерентабилно. 

Данните на НСИ за август показват, че износът на електроенергия от България все още поддържа високи нива - доставките на електроенергия на вътрешния пазар достигат към 2,57тераватчаса, което е понижение от почти 6% на годишна база и от 1,5% спрямо юли.

Намалява и добивът на твърди горива - до 2,457 млн. тона, или с 4,5% надолу на годишна база. Спрямо юли намалението е от 11 на сто. Статистиката показва, че добитите твърди горива през този месец надхвърлят доставките - в страната са реализирани 2,444 млн. тона. Това е намаление от почти 9 на сто спрямо август 2021 г. 

През август и доставките на природен газ в страната са с почти 1/3 надолу на годишна база и достигат едва 136 млн. куб. метра. Намалението е съществено и спрямо юли, когато в страната са доставени 189 млн. куб. метра природен газ.

Традиционно потреблението на газ през летните месеци у нас е ниско, но пък тогава се нагнетява и газохранилището край врачанското село Чирен. През тази година цената на природния газ през август на европейските пазари достигна рекордните почти 350 евро за мегаватчас. Оттогава тенденцията е надолу и на 27 октомври търговията на TTF затвори при цена от малко над 107 евро за мегаватчас. 

У нас рекорд на цената на газа беше записан през септември, когато Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри цена на газа от над 350 лева за мегаватчас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Когато цъфнат теменугитеПеньо Пенев/поетът с ватенката/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още