IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари проявяват слабост дни преди санкциите за руския петрол

Очакванията обаче са, че спадът в цените ще бъде краткосрочен

17:24 | 28.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола достигна дъно, невиждано от 2021 година - европейският сорт Брент се колебае около нивото от 80 долара за барел, а американският WTI - дори и под него. Това се случва няколко дни преди да влязат в сила ограниченията пред търговията с руския петрол и причината са опасенията за китайската икономика.

В момента случаите на коронавируса растат бързо и очакванията са властта да започне да блокира цели градове, вярна на политиката си на "нулев Covid". В същото време в редица китайски градове протестират срещу строгите ограничения и не е ясно как ще отговори Пекин на тази ситуация.

По отношение на тавана Западът още не може да са разбере в какъв диапазон да се движи, а плановете са този механизъм да влезе в сила на 5 декември. Според медийни публикации става въпрос за 60-70 долара за барел, но в редица европейски страни се противопоставят на толкова висок лимит, сочейки, че производствените разходи на руските компании са към 20 долара за барел. Полша предложи таван от 30-40 долара за барел и нейното предложение се подкрепя от Прибалтийските страни.

Страните от ЕС дискутират темата днес (28 ноември). На 5 декември ще влезе в сила и забраната за внос на руски петрол в страните от общността. Дерогация от тази забрана имат България, Унгария, Чехия и Словакия. Хърватия получи възможност да продължава да купува руски петролни продукти, чиито внос също ще бъде спрян.

Но каквото и да решат политиците, ситуацията на пазара е ясна - има ясен дефицит на търсене и/или излишък на предлагането, коментират брокери пред Ройтерс. Очакванията обаче са, че това положение ще е краткосрочно - текущите контракти са по-евтини от бъдещите доставки. Обикновено в търговията с петрол е точно обратното.

Признаци за свръхпредлагане

Търговците отбелязват, че в момента има свръхпредлагане в Китай и Индия. Двете страни са основните купувачи на руския петрол, който пристига с голяма отстъпка и запълват с евтината суровина своите складове. В същото време вълната от коронавируса, която се надига в Китай, ще свие потреблението, казват анализаторите.

Европейските рафинерии също са с максимални запаси в очакване на проблеми, когато влезе в сила забраната на ЕС за покупката и вноса на руски петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още