IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Ферхойген пристигна в България за разширението на "Чирен"

Проектът ще бъде реализиран от "Главболгарстрой", а партньори на компанията са Solar Turbines Europe и Honeywell

12:12 | 20.01.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

През следващите две-три десетилетия газът ще бъде незаменим, коментира бившият еврокомисар по въпросите на индустрията Гюнтер Ферхойген. Днес той е председател на Международния консултативен борд на "Главболгарстрой" и е в България по повод подписването на договора за разширението на газохранилището в Чирен.

Проектът е от съществено значение не само за България, но и за региона, а и за целия ЕС, коментира още Ферхойген. "Не можем да осигурим прехода от изкопаеми горива към зелена енергия, без да минем през природния газ. Затова Европейската комисия подпомага такива проекти", категоричен беше той по време на церемонията в газохранилището.

Доставките на газ могат да бъдат използвани като политическо оръжие, каза още бившият комисар и допълни, че по-добрата свързаност ще помогне на ЕС да се защити.

Консорциум от фирми на "Главболгарстрой" ще изгради разширението на надземната част на газохранилището "Чирен". Проектът беше включен в списъците с проекти от общностно значение още в първия вариант през октомври 2013 г. Той получи и 78 млн. евро европейско финансиране. Договорът за разширението беше подписан на специална церемония на територията на съоръжението, разположено край врачанското село Чирен.  По време на церемонията стана ясно, че партньори на "Главболгарстрой" ще са американските Solar Turbines Europe и Honeywell.

Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от "Главболгарстрой". Снимка: Investor.bg Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от "Главболгарстрой". Снимка: Investor.bg

Solar Turbines ще предоставят оборудването за новата компресорна станция, която постепенно ще измести сегашната. Компресорната станция, която функционира днес, е изградена през 70-те години на миналия век и е с изцяло съветско оборудване. В момента "Булгартрансгаз" изпитва трудности да си доставя резервни части, нужни за поддръжката, обясниха от компанията.

Honeywell осигуряват оборудването за газоизмервателните станции, предвидени в проекта, чиято стойност е към 300 млн. лева.

Членът на Надзорния съвет на "Главболгарстрой" Калин Пешов обясни, че неговата компания никога не е бавила проект, нито е правила компромис със сигурността и обеща проектът да бъде финализиран навреме след две години.

В момента газохранилището в Чирен е с обем от 550 млн. куб. метра, като целта му е да покрие дисбалансите на зимното търсене на природен газ. Съоръжението разполага с 24 сондажа и компресорна станция, които позволяват добив на до 3,82 млн. куб. метра на ден и нагнетяване на до 3,2 млн. куб. метра на ден. С разширението дневният добив ще бъде увеличен до 10 млн. куб. метра, което е близо до потреблението на газ в зимен ден у нас. До 8 млн. куб. метра ще могат да бъдат нагнетени в подземното газохранилище на ден след разширението.

Новият капацитет ще бъде около 1 млрд. куб. метра годишно. Това е почти една трета от годишното потребление на природен газ  в България. Но нещо повече - газохранилището ще бъде от съществено значение за плановете България да бъде играч на газовия пазар на Балканите на фона на развитието на проектите, свързани с втечнен газ в региона - новите терминали край Гърция, както и газовата връзка със Сърбия.

Газохранилището в Чирен. Снимка: Investor.bg Газохранилището в Чирен. Снимка: Investor.bg

"Булгартрансгаз" обяви обществени поръчки за набиране на оферти за разширението на газохранилището на стойност 520 млн. лева през лятото на 2022 г. Прогнозната стойност за надземната част е около 300 млн. лева и в тях са включени дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на нова компресорна станция, както и газоизмервателна станция.

Проектът беше разделен на три етапа, защото дейностите са много различни, разказа изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. По този начин се избягва изкуствено обединение на компаниите.

Проектът предвижда още изграждането на 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажа, които са част от поръчката, свързана с изграждането и въвеждането в експлоатация на сондажния фонд. Изпълнителят на този проект е избран, като в момента комисия анализира документацията на изпълнителя и скоро се очаква да бъде взето решение и по тази обществена поръчка.

Освен това ще бъде изграден и газопровод с дължина около 41 километра. Обществената поръчка по този проект беше обжалвана, но през тази седмица Върховният административен съд позволи процедурата да продължи.

Очакванията са разширението на газохранилището да бъде реализирано до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Газохранилището "Чирен" е единственото на Балканите и допринася за подобряване на енергийната сигурност в региона. В началото на януари беше подписано междуправителствено споразумение, което предвижда Гърция да може да съхранява газ в него, изпълнявайки своите ангажименти пред Европейската комисия. В замяна България получи по-облекчен достъп до терминала за втечнен газ край о. Ревитуса в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още