IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските газови пазари започват да се успокояват

Неясното потребление от домакинствата може отново да върне нестабилността при цената на суровината

13:43 | 16.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на ноември цената на природния газ на нидерландската платформа TTF се стабилизира под нивото от 50 евро за мегаватчас. В сряда (15 ноември) търговията затвори при цена от 47 евро, сочи справка на сайта на оператора.

Така волатилността през октомври изглежда преодоляна - през миналия месец цената на газа се движеше в диапазона 41-56 евро за мегаватчас. Заради тази нестабилност Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди цена от малко над 82 лева за мегаватчас за "Булгаргаз" от 1 ноември, което е увеличение от над 30% спрямо октомври. Няколко фактора допринесоха за поскъпването на газа през миналия месец - основно нов инцидент в Балтийско море с газопровод, свързващ Финландия и Естония, както и войната между Израел и "Хамас". 

Продължаващото меко време и пълните догоре газохранилища в Европа обаче донесоха спокойствие на пазарите. Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че към 14 ноември европейските газохранилища са пълни до 99,4% от капацитета им. Някои държави още продължават да нагнетяват газ - например най-големите икономики Франция и Германия.

Трудно е обаче да се направи прогноза за цената и потреблението - все още за много от случващото се на газовите пазари основна роля играят времето и температурите. През миналата година спокойствие донесе и намаленото потребление на газ, голяма част от което доброволно и благодарение и на топлото време.

През първите 10 месеца на годината потреблението на газ е намаляло с 10% и вече има сигнали, че част от нуждите от газ са изчезнали завинаги, посочват в анализ от енергийния институт към Оксфордския университет. Експертите обаче посочват, че има връщане на потреблението на газ от страна на индустрията през третото тримесечие, потвърдено и от предварителните данни за октомври.

Опасенията обаче са, че едва завърнал се от последните кризи - след пандемията от коронавируса и с цените на енергоресурсите, европейският бизнес отново ще бъде изправен пред трудности на фона на влошаващата се икономическа среда в общността. Икономистите посочват, че ключово тук ще е търсенето на продукцията в следващите 6-9 месеца и именно то може да ограничи или насърчи възстановяването на индустрията.

Временни пикове в потреблението на газ може да има при производството на електроенергия през зимата. В момента активно работят вятърните турбини в Германия и ядрените централи във Франция. При неблагориятни метеорологични условия или нови проблеми с ядрената енергетика обаче може отново да се увеличи търсенето на газ от газовите електроцентрали.

Неясно е и потреблението от страна на домакинствата през зимния сезон, тъй като част от търсенето може да се завърне заради по-ниските цени на газа спрямо миналата зима. През миналия отоплителен сезон европейските домакинства бяха насърчавани от властите да пестят, което не беше трудно заради високите енергийни сметки.

Сега цените са приемливи и това може да доведе до ръст на потреблението с между 20 млрд. и 30 млрд. куб. метра през зимата, сочат оценките на Оксфордския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 5 месеца
Не мисля, че ще се стигне до нестабилност при цената на прирдния газ, тъй като газохранилищата са пълни. Също така и зимата се очертава да е доста високи температури, които ще намали потреблението и запази цената ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още