IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Настоящите кризи ще забавят зелените цели на Европа

Постигането на най-нужните мерки ще бъде силно затруднено от настоящите кризи, според Николай Петков от Екологичното сдружение "За Земята"

20:37 | 08.11.22 г.

Неизбежно ще има забавяне в зелените цели на Европа. Има известно завръщане към въглищата. Ако искаме да постигнем целите на Парижкото споразумение, няма много време за губене. Постигането на най-нужните мерки ще бъде силно затруднено от настоящите кризи. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Петков, автор в „Климатека“ и експерт в Екологичното сдружение "За Земята".

Той и Радостина Славкова, координатор в екип "Енергия и климат", съобщиха, че на тазгодишната среща за климата COP27 в Египет трябва да се планира въвеждането на практика на договорените цели от срещата в Глазгоу през 2021 г., както и световния пакт за метана и спирането на обезлесяването. Предстоят и преговори как да се финансират процесите и как възможно най-скоро развитите държави да успеят да помогнат на най-засегнатите страни, които ежедневно усещат негативните последствия.

„В Европа има краткосрочно завръщане към употребата на въглища заради войната в Украйна и повишените цени на енергоносителите, но повечето държави все пак не изместват датите за крайния изход от въглищата“, посочи Славкова.

Тя е категорична, че гражданският сектор и бизнеса не трябва да спират натиска си за по-голямо въвеждане на ВЕИ и децентрализирана енергийна система.

"В ЕС напредва бързо работата по приемането на пакета Fit for 55, което е и повишената цел (за вредни емисии) на ЕС към 2030 г. Изключително ключово е в сектори като газовия и петролния бързо да бъдат предприети амбициозни действия за намаляване на емисиите. В земеделския сектор такива значителни намаления могат да бъдат направени на много по-малка цена и по-бързо", коментира Славкова.

Тя предупреди, че колкото по-малко средства се инвестират през това десетилетие за намаляване на емисиите и адаптация, толкова повече ще трябва да се плаща в бъдеще за щетите от усилващите се климатични бедствия. „Развитите държави имат дълг към развиващите се страни и бъдещите поколения да участват финансово към разрешаването на тази криза“, заяви Радостина Славкова.

Николай Петков каза още, че действията по целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, не са достатъчни за намаляване на глобалното затопляне с 2 градуса по Целзий до края на века. 

Целия разговор можете да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още