IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се реши на местен добив на стратегически суровини въпреки екопредизвикателствата

Част от находищата са или в защитени зони, или в близост до тях

11:10 | 17.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От десетилетия проблемите за околната среда и щетите за човешкото здраве при добива на минерали като литий или кобалт бяха до голяма степен пренебрегвани в Eвропа. Но това е напът да се промени, пише Politico.

В ЕС има желание за диверсификация на доставките на ключови суровини от Китай и един от най-сигурните начини за това е местен добив. И общността е поставена пред зелена дилема - повечето минерали, които внася ЕС, са от съществено значение за зеления преход, особено за изграждането на съоръжения като вятърни турбини или соларни панели, както и за батериите за електромобилите.

Европейската комисия изготви списък на стратегическите суровини и на суровините, които са от решаващо значение за развитието на технологиите, необходими за постигането на зелените амбиции на общността. Те ще се радват на опростени процедури за разработване и добив на находищата - 24 месеца за разрешителните за добив и 12 месеца за разрешителните за преработка и рециклиране. Държавите членки ще трябва също така да разработят национални програми за проучване на геоложките ресурси.

Но от друга страна еколози предупреждават, че активизирането на тези дейности може да разруши биоразнообразието и да причини замърсяване на въздуха и водата. За тях е нелогично да бъдат снижени екологичните изисквания, разрушено равновенсието и биоразнообразието, за да бъдат добивани суровини, които ще направят Европа въглеродно неутрална.

Това не е зелен, а черен преход, казва Мати Блинд Берг, който оглавява Националната конфедерация на местното население саами в Швеция. Неговата общност се бори против плановете за разширяване на мина за добив на желязо в северния град Кируна в Швеция.

Второто по големина находище на литий във Франция се намира в крайбрежното градче Трегенек в Бретан на 100-на метра от къщите на местните жители. Ако се стигне до добив, ще бъде разрушен природен резерват, разположен на пътя на мигриращи птици. "Това е нещо, изграждано милиони години. Никога няма да си върнем природата", споделя Филип Спец, който живее в региона.

Всичко е само на теория - няма издадено разрешително за добив на литий, а властите в страната обещават да запазят баланса между опазването на биоразнообразието и добива на минерали.

Против разширяване на минната дейност са и граждани на Португалия, Германия, Швеция и Испания. Вероятно протестите ще се разширят още повече сега, след като ЕК представи своите планове за облекчаване на миннодобивната дейност в Европа. Те позволяват да бъдат определени като стратегически проектите, "надхвърлящи обществения интерес". Колкото до опазването на околната среда, в Брюксел залагат на рециклиране и устойчивото използване на суровините от изключителна важност.

Държавите членки ще трябва да приемат и изпълняват национални мерки за подобряване на събирането на богати на суровини от изключителна важност отпадъци и за гарантиране на тяхното рециклиране за получаване на вторични суровини от изключителна важност, е записано още в съобщението на ЕК.

Минната индустрия също е категорична, че няма място за притеснения. "Мисля, че начинът за добиване в Европа е може би един от най-добрите в света. Но не ни дават позволение", коментира изпълнителният директор на шведската компания Boliden Микаел Стафас. Досега Европа "щастливо" внасяше метали и минерали от държави с по-ниски екологични стандарти, пояснява още той.

В момента разработването на нова мина в Европа е свързано с голяма бюрокрация и екологични спънки, допълват още от минната индустрия и настояват за снижаване на изискванията. Компаниите коментират, че предприемат стъпки за опазване на биоразнообразието и компенсиране на щети, но някои ефекти за околната среда са "неизбежни".

Получаване на разрешително за развитие на нова миннодобивна дейност отнема около 15 години. 

Европа не може да покрие изцяло нуждите си от суровини, но по отношение на лития местният добив може да осигури 25-35% от потреблението до края на 2030 година, сочат разчетите на анализаторите. В момента страните от общността внасят 78% от един източник - Чили. Но и голяма част от находищата се намират или в защитени местности, или в близост до тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още