IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният кмет даде на прокуратурата доклада от одита на завода за боклук в София

Докладът от проверката показва безхаберие, безразборно харчене на пари и безотговорност, каза Васил Терзиев

13:26 | 09.01.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев дава на прокуратурата възложения доклад от одита на столичния завод за третиране на отпадъци. Това стана ясно по-рано във вторник. Часове по-късно, на пресконференция в Столичната община по казуса, Терзиев и временно и.д. директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците Николай Савов представиха резултатите от одитния доклад на завода за отпадъци.

Терзиев обясни, че столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а го депонира. Сред другите констатации са, че произведеното гориво – RDF, получавано от преработката на твърди битови отпадъци, е с лошо качество, а това означава по-малко търсене от фирмите, които го оползотворяват. Клетките за отпадъците в депото се запълват по-бързо от планираното и има риск от потенциална криза с боклука на София до две-три години.

„Докладът от одита на Столичното предприятие за третиране на отпадъци крещи „безстопанственост". Затова изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност", каза кметът на столицата, цитиран от БТА.

Според Терзиев заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. „Клетките се пълнят с непреработен боклук. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, последна, се пълни бързо“, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка.

„В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на  качеството на RDF-а, както и вдигане на процента на преработване на отпадъка. По думите му сега този дял е 2 процента.

Терзиев обобщи 130-те страници от доклада от проверката в завода с думите „безхаберие, безразборно харчене на пари и безотговорност".

Васил Терзиев каза, че едно от първите неща, които новото ръководство на общината е направило след встъпване в длъжност, е било да се занимае с проблемите на завода за отпадъци, тъй като са имали информация за нередности. 

„Част от действията бяха да сменим директора и да назначим Николай Савов за временно изпълняващ", припомни столичният кмет. „Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, за да влезем в дълбочина“, каза Терзиев. Като основни изводи от доклада той изведе покупка на оборудване на многократно завишени цени, съоръжения, които не са поддържани и са се счупили много преди да заработят, както и раздаване на щедри бонуси, без да има високи резултати от работата. 

Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода, съобщи на пресконференцията, че в сградата за механично сепариране от 47 машини 39 са за основен ремонт. В сградата за RDF от 136 машини 86 са за основен ремонт и това е в рамките на девет години, откакто заводът работи, посочи той и допълни, че през последните три години са подписани над 470 договора за поддръжка, като са похарчени 113 млн. лв.

„Основната работна заплата на работник в завода за юли 2023 г. е 940 лв. заедно с бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лева за юли 2023 година“, информира Николай Савов. В този месец заводът не функционира и всичко отива на депо, допълни той и обясни, че се отчитат количества, които обаче се заравят в земята.

Установяваме, че има само две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, съобщи Николай Савов.

По думите му оборудването в завода е доставено на много високи цени, с поръчки, чиито прогнозни стойности съвпадат с една-единствена оферта. Голяма част от оборудването дори не е отразявано в системата, която контролира кога едно оборудване е влязло в завода и кога не е, съобщи още Савов. Той даде пример с лентов транспортер, който на 3 май миналата година е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е работил, съобщи още Николай Савов.

Докладът от проверката в Столичното предприятие за третиране на отпадъци е даден на прокуратурата. 

Миналата седмица от Столичната община съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. Това е установено от новото ръководство на завода по една от течащите на място проверки.

Предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието, посочиха от Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
Съвсем в реда на нещата - сглобката от отппаддъци (боокклуцци) да започне да се разглобява в завода за отппаддъци (боокклуцци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още