IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човечеството все още има време да повлияе на глобалното затопляне – но не много

Целите за климата са амбициозни, но все още не е прекалено късно да бъдат изпълнени

17:00 | 13.01.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2015 г. – тогава изглеждаше като триумф за човечеството – световните лидери си поставиха за цел да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий (С) над прединдустриалните средни стойности. По-малко от девет години по-късно Ви е простено, ако си мислите, че са се провалили, пише Марк Гонглоф в материал за Bloomberg.

Добрата новина е, че те все още не са се провалили напълно. Лошата е, че времето им бързо изтича.

Благодарение основно на неутолимата ни жажда за изкопаеми горива земната температура в глобален мащаб е само на една ръка разстояние от прага от 1,5С през 2023 г. Според данни на европейския климатичен център „Коперник“ точната стойност е 1,48С. Силното метеорологично явление „Ел Ниньо“, което в момента се намира в Източния Тихи океан, временно затопля още ситуацията, което означава, че вероятно ни очаква дори още по-гореща 2024 г. Според „Коперник“ може да наблюдаваме затопляне от над 1,5С догодина.

2023 г. е била най-горещата в историята поне от 1850 г. насам, но 2024 г. може скоро да я задмине. Графика: Bloomberg LP 2023 г. е била най-горещата в историята поне от 1850 г. насам, но 2024 г. може скоро да я задмине. Графика: Bloomberg LP

Най-вероятно Ви е омръзнало да четете за миналогодишните нерадостни постижения също толкова, колкото на нас да пишем за тях, но ето ги за последно:

  • Миналата година бе най-топлата от поне 1850 г. и най-вероятно приблизително от 125 000 г. преди Новата ера.
  • Между юни и декември всеки от месеците е бил най-горещият в своята група в историята.
  • Юли и август бяха най-горещите месеци в историята – изобщо
  • Миналото лято е било най-горещият сезон в историята

Всичко това допринесе за горещите вълни в Китай, Европа и САЩ, пожари в Канада и Гърция, засушавания в Африка, наводнения в Либия и САЩ, смърт на корали и др. в разгара на всичко това на срещата си в Дубай през миналата есен световните лидери успяха да дадат само бегли обещания за отказ от изкопаемите горива, които са в основата на проблема.

Те все още се бяха хванали за останките от целите, поставени в Париж през 2015 г. – 2С като основна цел, но все още с надеждата за 1,5С, ако нещата се развият добре. И с по-съгласувани усилия, започнали преди осем години, 1,5С би могло да бъде постижима цел. Сега дори 2С започва да изглежда като трудно постижима задача. Всъщност, настоящите политики са ни поставили на път към затопляне, по-близко до 2,7С.

Концепцията за амбициозните цели, които често надхвърлят възможностите, понякога се свързва с Джак Уелч, бившият главен изпълнителен директор на General Electric, но има своите корени в мечтата за Луната на Джон Ф. Кенеди, и представлява по своята същност задаване на привидно невъзможни цели, които да стимулират хора и организации да постигат велики неща. Проблемът с тези цели е, че те често не сработват без история на предишни успехи и много наличен допълнителен капацитет. Когато става въпрос за борба с глобалното затопляне, човечеството не разполага с много и от двете.

Все още използваме повече изкопаеми горива от когато и да е било, без да има изглед да се откажем от навика в близко бъдеще, както писа колумнистът на Bloomberg Opinion Хавиер Блас.

Според бившия учен от НАСА Джеймс Хансен температурната аномалия догодина може да стигне ръст от 1,7С. Хансен обаче също така смята, че затоплянето се ускорява – противоречива позиция, която раздела научната общност, както посочва друга колумнистка на Bloomberg Opinion Лара Уилямс. Две години на затопляне от 1,5С не гарантират провал на целите. Като се има предвид това, че парижките цели са зададени на базата на дългосрочни средни стойности, може би ще мине още едно десетилетие, преди да знаем със сигурност дали сме се провалили.

Междувременно, колкото и безнадеждно да изглежда, трябва да продължаваме да се целим в нашата амбициозна цел, защото всяка десета от градуса затопляне, което предотвратим, може да спаси безброй животи и да спести милиони долари икономически загуби. Затопляне от 1,7С все пак остава по-добре от 2С, което пък е много, много по-добре от 2,7С и т.н.

Трябва обаче да действаме в много по-спешен порядък. Според изследване на Imperial College London светът разполага с по-малко от десетилетие вредни емисии в своя т. нар. „въглероден бюджет“, преди шансовете за задържане на 1,5С да бъдат изгубени завинаги. Нито една държава не прави достатъчно, за да избегне тази съдба, според данни на Climate Action Tracker. Типичният корпоративен лидер не би приел такова безхаберие по отношение на амбициозните си цели, не трябва да го правим и ние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
corner
преди 3 месеца
Всичко се решава с пазарни механизми . Щом няма пазарна логика , която сама да говори за себе си и да трансформира живота , писането на статии е напълно излишно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 месеца
До: xapoznai ... много висока граница за IQ си поставил ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 месеца
ей ***, напишете нещо за протестите в Германия https://***.youtube.com/watch?v=HhXNVHGOMGQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
julian12
преди 3 месеца
Какво затопляне ве бай ху. й? такъв студ е по цялата земя. Пак глобалистки адженди в тоя кафяв сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
Според постулатите на жреците на Клаймътченч сектата - за да избегнем хипотетична ситуация, в която ЧАСТ от населението на планетата ще бъде изложено на глад и намален жизнен стандарт заради клаймътченч, трябва ОЩЕ СЕГА ВСИЧКИ да се подложим на лишения, мизерия и намаляване на жизнения стандарт. Пък ако нещо не са излезли сметките - като ония 200 милиона ковидумрели до края на 2020, които изчислиха други подобни "експерти" -СОРРИ! Богатите-още по-богати, средната класа - каква средна класа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
До: xapoznai прочети нещо бе... Инфолмирай се сам ЗА НЕЩО БЕ... вмчесто само да врякаш как който не повтаря като умствено увреден папагал дума-по-дума каквото са му казали ОТ ТЕЛЕВИЗОРА е глупав.. Глупав си ти, че не знаеш какво е станало с климата на планетата след изригването на Пинатубо... Което е същата категория като Хунга Тонга, ама друг тип. Отивай да прочетеш и после ела да се извиниш че крякаш без да знаеш каквото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 18
xapoznai
преди 3 месеца
Само глупости пишете под климатичните статии. Графики с хилядолетия назад, подводни вулкани дето парата правила парников ефект (това наистина е грандиозна тъпотия и 50точки интелект е горната граница за да повярваш). През следващите години вероятно ще има още потопи из нашата страна и Гърция, защото тука е от регионите, които първи ще поемат бичовете. При нас поне е добре, други направо ще потънат. Аз също не вярвам, че може да се ограничи затоплянето, но заради алчност и полезни ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
до това,че следващите две три години вероятно ще са доста по-топли от обичайното.За това нещо обаче вече никъде няма да прочетете.Не пасва на обичайният наратив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
на 15 януари 2022 в Тихия океан изригна подводния вулкан Хунга Тонга, едно от най-силните вулканични изригвания през последните 200 години.Това изригване изпрати в атмосферата безпрецедентни количества водна пара.За незапознатите-водната пара е най-силният парников газ, много , много по-мощен от со2.Хубавото му е,че не се задържа дълго в атмосферата.СПециално след това изригване учените тогава споменаха ,че през следващите две три години въпросната водна пора в комбинация с Ел Ниньо ще доведе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
aldy
преди 3 месеца
Тия твърдения са толкова верни, колкото твърденията за безкрайната чиста енергия от овладяването на управляемия термоядрен синтез. Но явно последователите на Остап Бендер го туриха в малкото си джобче. Да продаваш въздух си е хитро, безкрайно хитро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още