IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиян Стефанов: България трудно ще изпълни целта за по-малко депониране на отпадъци

В следващите пет години заводът за рециклиране на пластмаси от битови отпадъци край Елин Пелин ще достигне 200 хил. тона рециклирани пластмаси, съобщи мениджърът

22:29 | 16.01.24 г.
Снимка: Mihály Köles on Unsplash
Снимка: Mihály Köles on Unsplash

Зелената сделка и кръговата икономика на Европа са много амбициозни задачи, които изискват пълната подкрепа – финансова и организационна – от страните в ЕС, които често пропускат поставените им индивидуални цели. България обикновено е в опашката по изпълнението им, като страната ни в момента депонира над 60% от отпадъците си при поставена цел до 10% до 2035 г. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Стефанов, изпълнителен директор на Integra Plastics, след като фирмата беше придобита от една от най-големите рециклиращи компании в Европа Borealis. Австрийската група придоби Integra Plastics, която притежава завод за рециклиране на пластмаси от битови отпадъци край Елин Пелин. Това ще ѝ помогне в следващите пет години да достигне производство на 200 хил. тона рециклирани пластмаси.

Мениджърът добави, че сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

Юлиян Стефанов е обезпокоен, че страната ни няма „ясна стратегия, с междинни етапи, инвестиции и  нормативна база“, за да изпълни целите на Зелената сделка, свързана със системата за сметосъбиране, третиране на отпадъците, депониране, горене и рециклиране.

„Досега не е имало правителство, което да си постави това като основна цел", обясни мениджърът и смята, че България няма да успее да влезе в екологичната програма.

Той е на мнение, че бизнесът не може да е инициатор на този процес, тъй като държавата и общините менажират начина на обработка на битови отпадъци.

Юлиян Стефанов съобщи, че заводът край Елин Пелин е строго профилиран за механично рециклиране на пластмасови фолиа – стандартни найлонови торбички и опаковки – и процесът е напълно автоматизиран. Предприятието внася суровината си от чужбина, тъй като работи с вече обработен отпадък след разделно събиране и не може да си набави достатъчно количества от България.

„Това, което получаваме от чужбина като отпадъци, е сепарирано и с много висока чистота, за да може да се получи най-чистия краен продукт, който да се вкара в производството на опаковки“, разказа мениджърът.

Как се развиват технологиите и как се създава пазарно предимство? Възпира ли геополитическият риск в региона чуждите инвестиции? Каква е ролята на обществената нагласа в рециклирането може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още