IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошото от енергийната криза в Германия може и да е отминало, но твърде късно

За най-големите индустриални производители в страната дългосрочната картина остава мрачна

15:29 | 04.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На фона на намаляващите спрямо рекордните върхове цени на газа Германия отчете подобрение на оптимизма, че най-лошото от енергийната криза е отминало. Но за най-големите индустриални производители в страната дългосрочната картина остава мрачна, пише Bloomberg.

Компании като BASF, Dow и Lanxess са готови да съкратят хиляди работни места и да пренасочат инвестиции извън Германия, защото не очакват Берлин надеждно да осигури енергията, от която се нуждаят, на цени близки до тези, които преди плаща за руския тръбен газ.

„Вече не сме конкурентни в Германия“, коментира главният изпълнителен директор на Lanxess Матиас Захерт на скорошна конференция, организирана от Die Welt. Базираният в Кьолн производителят на химикали планира да запази производствените си съоръжения в Северен Рейн-Вестфалия, но „инвестициите ни за по-нататъшен растеж ще отидат на по-конкурентни места като САЩ“.

Германия полага всички усилия, за да осигури достатъчно достъпна енергия и да не позволи на индустриалната си база да се свие. Бизнес доверието нарасна през последните седмици след серия период на нетипично топло време, а ранното завършване на терминал за втечнен природен газ помогна да се свалят цените и да се избегнат евентуални норми и прекъсвания.

Това накара някои производители да си поемах въздишка на облекчение: автомобилните гиганти Mercedes-Benz и Volkswagen бяха основно загрижени, че разпределението на горивото ще нанесе удар на фино калибрираните вериги за доставки.

Германия обаче не е получавала директен внос на руски газ от септември - драматична промяна, като се има предвид, че Москва допринасяше за повече от половината от германския внос на газ преди инвазията в Украйна. Тъй като на практика няма изгледи този внос да бъде възобновен, перспективите за германските компании за химикали, стъкло и строителни материали, където газът и електричеството могат да формират една трета от разходите, остават мрачни.

Дори след скорошните спадове цените на енергията в Германия остават и значително по-високи от тези в конкурентните производствени зони в САЩ и Азия.

BASF обяви през октомври, че ще направи икономии на разходите за 500 млн. евро, докато се адаптира към трайно по-високите цени на енергията в Германия. Цените на газа са намалели с 40% оттогава, но бордът на BASF се придържа към съкращенията и иска да спре производството на най-нуждаещите си от газ продукти в своя завод в Лудвигсхафен, казва компанията.

Индустриалната група Aluminium Deutschland заяви, че според скорошно проучване на производители на метали две трети потвърждават леко подобрение на цените на енергията през последните месеци, а 86% от компаниите описват перспективата за дългосрочни доставки на газ и електричество в Германия като „недобра“.

„За съжаление, все още не можем да кажем, че най-лошото е зад гърба ни“, коментира президентът на AD Роб ван Гилс.

Германската химическа и фармацевтична промишленост дава работа на около 466 500 души и има годишен оборот над 200 млрд. евро, посочва Министерството на икономиката на Германия. Тя е неразделна част от автомобилната и други вериги за доставки.

Проучване на германската химическа асоциация VCI от края на януари разкри, че почти половината от химическите компании планират да намалят инвестициите в Германия тази година поради разходите за енергия.

В същото време индустриалните фирми отбелязват спад в търсенето на фона на глобалното икономическо забавяне. Това прави все по-трудно увеличаването на цените в съответствие с повишените разходи.

Някои компании обмислят пълно закриване. Trinseo, един от най-големите световни производители на полистирол – полимер, използван за изолация в продукти, вариращи от авточасти до медицински устройства, започна преговори с профсъюза за затварянето на производствения си обект в Бйолен, Германия, където работят около 400 души.

„Разходната позиция на съоръжението в Бьокен се дължи на настоящата среда на енергийните разходи в Европа, както и по-малкия мащаб на съоръжението“, каза главният изпълнителен директор Франк Божич в изявление. „Трудно е да си представим значително подобрение на приходите на сайта в близко- до средносрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
xapoznai
преди 1 година
Евтината руска енергия свърши и сега всички почнаха да крънкат за субсидии... Реално обаче нищо няма да направят... Просто ще си свият печалбите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още