IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравко Попов: Оттеглянето на Русия от договора "Нов СТАРТ" е опасно

В Украйна се решава бъдещето на световния ред, посочи президентът на Института за публична политика

17:06 | 22.02.23 г.
Здравко Попов: Оттеглянето на Русия от договора "Нов СТАРТ" е опасно

Замразяването на участието на Русия в договора „Нов СТАРТ“ за контрол върху междуконтинентални стратегически ракети с ядрена бойна глава, което обяви президентът Владимир Путин, е опасно позициониране. Когато липсва диалог и липсва взаимен контрол върху възможно най-опасните и кошмарни оръжия, които човечеството е създало, това няма как да не обезпокои целия свят. Това заяви Здравко Попов, философ и дипломат, президент на Института за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че пактът е принципна договорка между СССР и САЩ за стратегическо въоръжаване, продължена и след разпадането на СССР, и се отнася до 90% ядрени бойни глави в света, като 6 хиляди са притежание от Русия и малко над 5 хиляди – на САЩ. По думите му с глобалния консенсус между двете големи сили е започнал контролът върху световния мир и сигурност

Попов обясни, че този договор трябва да се актуализира на всеки десет години и да се преподписва, за да се поддържа глобалният мир. „В Украйна се решава бъдещето на световния ред“, коментира той.

По повод посещението на американския президент Джо Байдън в Киев той посочи, че то има конвенционални и неконвенционални значения. Конвенционалните значения, по думите му, са ясно потвърждение на подкрепата – че тя не само няма да спре, но и ще продължи да се увеличава.

Аализаторът е на мнение, че неконвенционалните послания включват личното отношение на Байдън към Путин. „Сякаш (Байдън) иска да каже с посещението си, че не го е страх от Путин. Вижда се непоколебимостта, но е и психологическо предизвикателство, отбеляза Попов. – Другото послание е и до Китай –  да внимава, да намери сили да се отдръпне от Русия и мълчаливо да спре подкрепата си с оръжия и с високи технологии“.

Президентът на Института за публична политика посочи, че Китай все още има нужда от време, за да достигне степента на силата във военното дело и високите технологии, особено що се отнася до изкуствения интелект.

Попов коментира и възможностите за присъединяване на България към еврозоната и Шенген, след като стана ясно, че страната ни няма да влезе във валутния съюз на 1 януари 2024 г. „Шенген и еврозоната са най-базисните интеграционни политики на Европейския съюз. Ако една страна е в тях, тя вече може да се нарече истински член на ЕС, а това увеличава степента на цивилизованост, на европеизъм“, заяви той.

По думите на Попов на фона на разногласията и съмненията в обществото в България страната ни започва „леко да прилича на сива зона“. „Вероятно определени кръгове в другите страни си казват, че може би тази страна не е достигнала до собственото си пълнолетие, за да вземе отговорно решение за своето бъдеще“, каза още той.

Кои държави подлежат на контрол върху междуконтинентални стратегически ракети с ядрена бойна глава? Защо е толкова разнопосочно поведението на различни политически сили и обществото за влизането на България в еврозоната?  

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още