IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зетят на Ердоган разширява влиянието си благодарение на процъфтяващия бизнес с дронове

Дроновете на Baykar са ключова част от стратегията на президента Ердоган да изгради самодостатъчна отбранителна индустрия

11:12 | 27.09.23 г. 3
Селджук Байрактар и съпругата му. Снимка: Bloomberg LP
Селджук Байрактар и съпругата му. Снимка: Bloomberg LP

Докато елитен авиационен отряд на Турция разпъваше националното знаме с полумесец и звезда в небето над Анкара, турците на земята се надпреварваха да се снимат със Селджук Байрактар, мъжа, когото наричат герой заради това, че превърна близкоизточната страна в ключов глобален доставчик на сеещи смърт бойни дронове, пише Bloomberg.

Байрактар е също зетят на президента Реджеп Ердоган и по време на събитието, на пистата на военната база, компанията му Baykar показа новото си поколение безпилотни бойни летателни апарати, които ще летят по-бързо и до по-далеч и в същото време ще носят повече оръжия от съществуващите самолети.

Новото поколение дронове отразява растящите амбиции на компанията, която става все по-силна в чужбина, след като Украйна използва със значителен ефект нейните дронове TB2 в борбата срещу руските сили.

През последните години Baykar става ключова част от стремежа на Ердоган да изгради самодостатъчна отбранителна индустрия с арсенал, включващ от въоръжени дронове до изтребители и бойни кораби. Всички те целят да подкрепят все по-агресивната му външна политика в затъналия в конфликт регион. Но след началото на руското нашествие в Украйна продажбите на дронове в чужбина също растат стабилно, осигурявайки по-голямо политическо влияние на Турция отвъд Близкия изток.

В едно от малкото си интервюта във военно-въздушната база в покрайнините на Анкара Байрактар, който е завършил Масачузетския технологичен институт, очерта амбициите си да разшири още повече капацитета и международните продажби на компанията в усилията си да увеличи влиянието на Турция в чужбина. Baykar скоро ще започне масово производство на поне един от двата модерни дрона, които ще излитат от новосъздадения турски мини самолетоносач TCG Anadolu. В същото време компанията се стреми да разшири дела си на пазари от Африка до Европа и Азия със съществуващите безпилотни бойни апарати TB2 и Akinci, както и с новосъздадените TB3 и Kizilelma.

Новите дронове ще „революционизират“ военното влияние на Турция от Черно море и Кавказ до Източното Средиземноморие и бреговете на Северна Африка, казва Байрактар, който е главен технологичен директор на компанията. Тя е създадена от баща му и е контролирана от семейството му. Те ще "позволят на Турция да извършва наблюдение и да проследява с висока точност нападения над континента благодарение на увеличеното им летателно време и оперативен радиус“.

Baykar съобщава, че продава флагманския си самолет TB2 в 31 страни. Макар че продажбите са предназначени предимно за развиващи се държави, това е скок спрямо едва двама чуждестранни купувачи преди четири години. „Продажбите на TB2 растат бързо през последните няколко години“, казва Питър Веземан, старши изследовател в Стокхолмския институт за изследване на международния мир SIPRI. „Една след друга страните поръчват пакети с различни размери“, допълва той.

Използването на дронове от Турция показва променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните летателни апарати донесоха обрат в десетилетните усилия на Анкара да противодейства на бунта на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) в югоизточната част на страната, в Северен Ирак и в Сирия. Относително евтини за производство и употреба, дроновете през последните години повлияха в конфликти на далечни места като Азербайджан и Либия в полза на съюзници на Турция.

Дори отвъд Близкия изток турските дронове вероятно са от особено значение за страни, опериращи извън НАТО, които не могат да ги получат от САЩ или Израел по политически или финансови причини. Новите дронове ще засилят репутацията на страната като доставчик на висококачествена военна техника на достъпни цени – уникална позиция, която Турция държи сред малкото страни, произвеждащи модерни дронове, казва Фабиан Хинц, експерт по отбраната в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

„Независимо дали сте съюзник на САЩ или имате проблеми със САЩ, можете да купите турски дронове на почти нулева политическа цена. Турция също така изглежда по-отворена за известен пренос на технологии и за предоставяне на лиценз за местно производство, нещо, което другите производители не са толкова склонни да направят“, допълва той.

Компанията е постигнала 82% от печалбата си от износ през последните две десетилетия, съобщава Байрактар и допълва, че производственият капацитет е бил увеличен с 50% през миналата година.

Байрактар е изправен пред редица предизвикателства в най-големите си амбиции. САЩ, Израел и Китай остават най-големите доставчици на дронове в света. Освен това моделите на Baykar не се доближават до модерните от гледна точка на представянето бойни летателни апарати, произвеждани от страни като САЩ, отбелязва Веземан. Но пък турските дронове се продават на значително по-ниска цена.

„Възходът на Турция като доставчик на въоръжени дронове е забележителен. И няма съмнение, че това е част от бързото развитие на турската оръжейна индустрия, на ролята на Турция като износител на оръжия и е част от усилията на Турция да се превърне в регионална сила“, отбелязва Веземан.

Baykar е основана през 1986 г. от бащата на Селджук, Оздемир, като компания за производство на машини. Но Селджук се запалил по авиацията като малко момче и когато се присъединил към бизнеса през 2007 г., започнал поврата към военната техника, като разработил безпилотни бойни самолети и сухопътни контролни системи. Той е женен за дъщерята на президента Сумейе от 2016 г.

През 2019 г. САЩ наложиха санкции на Турция заради покупката на противоракетни системи С-400 от Русия. Санкциите не позволяваха на Турция да работи върху и да получи изтребители F-35 от Lockheed Martin.

Това ускори усилията на страната да разработи собствени безпилотни бойни летателни апарати, като Ердоган подкрепи разработването на технологията от компанията на зет си, както и от държавната Turkish Aerospace Industries. Стабилният ръст на износа им позволи да инвестират още в научно-развойна дейност.

Местни медии спекулират, че Байрактар може да има бъдеще в турската политика, въпреки че това е чувствителна тема, по която той почти не говори директно. „Ще се борим до край да осъществим идеала за национален технологичен напредък“, каза Байрактар в интервю за турска медия миналия месец. „Ще направим всичко необходимо, всичко нужно в тази борба. С други думи, ако борбата изисква политически ходове, няма да се изплашим или да се въздържим от тях“, допълни той.

Заедно с тъста си те споделят амбицията да превърнат Турция в самодостатъчна военна сила, изпреварила конкурентите си в региона като Иран и Гърция. За тази цел Ердоган се впусна в нелеки нови съюзи, включително сдържане на Владимир Путин, които на моменти подлагат на натиск позицията на Турция в НАТО.

Места, където въоръжените сили на Турция имат военно присъствие. Графика: Bloomberg LP Места, където въоръжените сили на Турция имат военно присъствие. Графика: Bloomberg LP

Най-новият модел Akinci, който достига по-големи височини и лети много по-дълго от предшествениците си, беше в центъра на преговори със Саудитска Арабия, казва Байрактар.

Akinci ще бъде произвеждани съвместно със саудитците като част от споразумението, а TB2 ще бъде произвеждан в завод, който в момента се строи, на неразкрита локация в централната част на Украйна, допълва той.

„TB3 е нещо като квантов скок от гледна точка на способностите на Турция, особено ако бъде качен на самолетоносача Anadolu“, казва Сонер Каджаптай, директор на Турската изследователска програма към Washington Institute for Near East Policy. „Това поставя Турция в отделна категория, в малка група от елитни страни, които са способни да надхвърлят няколкото стотин мили от гледна точка на използването на дроновете си на различни континенти и океани“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: Vayk__ ... за могъщият РЕБ питай няколкото напълно унищожение С-400 и купчината рассийски джелеза по черноморското дъно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
турски дронове , с ингилизка електроника , украински двигатели и хамериканска комуникация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vayk__
преди 7 месеца
Къде са дроновете в Украйна:))) Изчезнаха след първите месеци на войната! Такъв тип оръжие без кодове за достъп до сателитен интернет е лесна плячка за РЕБ на противника! Монопола тук се държи от Израел и САЩ в по малка степен Чайна и Раша! Инак Съседите може да продават на някой като Косово да се бие със Сърбия или Азерите с Арменците, но срещу гореспоменатите е много по сложно:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още