IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Villeroy & Boch придобива Ideal Standard след години колебания

Двете компании водеха преговори отдавна, а купувачът веднъж се отказа от сделката

22:06 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Villeroy & Boch e подписала обвързващо споразумение за придобиване на производствените компании на производителя на керамика и фитинги за баня Ideal Standard Group, става ясно от публикация на уебсайта на втората. Това се случва две години след като Villeroy & Boch се отказа от по-ранните си преговори за придобиване на своя конкурент.

Според изявлението на двете компании те имат „силно стратегическо съответствие по отношение на тяхното пазарно присъствие, стратегии за продажби и продуктово и бранд портфолио, като полагат основите на една по-силна пазарна позиция и допълнителен растеж“.

След сливането компанията ще бъде един от най-големите производители на продукти за баня в Европа. Сделката ще бъде финансирана с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг от близо 250 млн. евро.

Акциите на компанията се продават от фондове под управлението на Anchorage Capital Group и CVC Credit. Цената на придобиване се основава на оценка на компанията от приблизително 600 млн. евро, гласи още съобщението.

Благодарение на споразумението оборотът на Villeroy & Boch в сектор бани и уелнес ще нарасне два пъти до 1,4 млрд. евро. Като се добави и бизнесът за хранене и лайфтайл, сумата може да достигне 1,7 млрд. евро за цялата група.

В сливането двете компании виждат възможност за създаване на силна комбинация от допълващи се търговски стратегии и брандове. Villeroy & Bosch има силно присъствие в Централна и Северна Европа, както и в Азия. От своя страна, Ideal Standard има позиции в Обединеното кралство, Италия, както и в региона на Близкия изток и Северна Африка.

Villeroy & Bosch се концентрира предимно върху клиенти във високия клас, а Ideal Standard има опит в проектния бизнес, в това число в публичния сектор, в здравеопазването, в търговските обекти, както и в жилищните и хотелските обекти. Същевременно бизнесът със смесители е генерирал над една трета от приходите на Ideal Standard за предходната финансова година.

Сделката подлежи на обичайните регулаторни прегледи и одобрения, както и на успешното обратно изкупуване на облигационната емисия от 325 млн. евро, емитирана от Ideal Standard International. За разлика от обичайните пенсионни и други задължения на оперативния бизнес, облигационната емисия и различни финансови задължения не са част от сделката.

„Сливането се извършва на основата на солидна финансова структура. Съществуващите заеми на продавача също не са част от обхвата на сделката и няма да бъдат поети от Villeroy & Boch при приключването“, посочва финансовият директор на Villeroy & Boch д-р Маркус Уорнке.

Очаква се сделката да бъде финализирана в началото на 2024 г. Deutsche Bank AG е финансов съветник, а White & Case е правен съветник на Ideal Standard.

В началото на 2021 г. Villeroy & Boch водеше преговори за придобиването на Ideal Standard, но на 22 март същата година обяви, че се отказва от сделката за заводите на компанията, като не посочи конкретна причина за това. Тогава стана ясно, че преговорите за потенциално придобиване текат още от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още