IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании са принудени да „намалят, локализират и насочат“ дейността си в Китай

Европейската търговска камара казва, че ангажиментът на членовете и в Китай вече не може да бъде приеман за даденост

13:42 | 21.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Празни улици в Шънджън заради блокадата срещу Covid-19. Снимка: CFOTO/Future Publishing/Getty Images
Празни улици в Шънджън заради блокадата срещу Covid-19. Снимка: CFOTO/Future Publishing/Getty Images

Европейските компании са принудени да „намалят, локализират и насочат“ дейността си в Китай, тъй като страната губи привлекателността си като инвестиционна цел, казва изпълнителни мениджъри в доклад за условията на работа във втората по големина икономика в света.

Оценката на Търговската камара на Европейския съюз в Китай за момента е най-песимистичната ѝ от основаването на организацията през 2000 г., казват мениджърите. Те цитират регулаторните мерки на президента Си Дзинпин върху преди процъфтяващи индустрии и налагането на драконови блокади и ограничения за пътувания в борбата с Covid-19, съобщава Financial Times.

„Идеологията надделява над икономиката“, казва Йорг Вутке, президент на камарата. „Предсказуемостта е предизвикана от чести и хаотични промени, особено когато става въпрос за Covid. Нулевият Covid е реално бреме за икономиката“.

В това, което Вутке описва като „най-мрачния доклад на камарата някога“ организацията предупреждава, че „ангажиментът на европейските компании в Китай вече не може да се приема за даденост“. Той добавя, че Китай бързо губи „привлекателността си като инвестиционна дестинация“ и че Китай и ЕС „се отдалечават все повече и повече“.

Предупреждението бе отправено, докато ЕС преоценя икономическите си и политически отношения с Китай. Брюксел и Пекин стигнаха до задънена улица по предложеното търговско споразумение, след като си размениха санкции заради масовото задържане на уйгурски мюсюлмани от Китай в Синдзян. Върховният представител на ЕС по външните въпроси Жозеп Борел описа годишната среща на страните през април като „диалог на глухия“.

Брюксел се готви да приеме серия инструменти като ответен отговор срещу търговски партньори, които блокират пазарния достъп до европейските компании. Очаква се тези мерки да важат и за Китай.

„Обсъждания, които преди бяха основно фокусирани върху инвестиционни възможности... сега са фокусирани върху изграждането на устойчивост на веригите на доставки, управляването на риска от увреждане на репутацията и важността на глобалното съответствие“, казва Европейската камара.

Бързо променящите се протоколи за внос на стоки – включително дезинфекция и понякога конфискуване на пакети – също засягат снабдителните вериги на компаниите, а строгите блокади из страната отслабиха потребителското търсене.

„Китай не е стабилната дестинация на снабдяване, която беше преди“, казва Вутке. „Китай бе скала, но блокадата в Шанхай [през април и май] бе шок за нашите компании и за световната икономика“.

Освен свързаните с пандемията предизвикателствата камарата описва разрастваща се политическа пропаст, като компании се оказват пред „засилено наблюдение“ у дома заради практиките си в Китай.

Опасения заради допълнителни прекъсвания в снабдителните вериги заради Covid и в по-малка степен перспективата за нападение на Китай в Тайван са накарали компаниите да диверсифицират доставчиците си и да пренасочат инвестициите.

Компаниите обмислят производството да бъде „върнато у дома, по-близо до потребителите или в приятелски държави“, казва още камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още