IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски градове дължат милиарди юани на строителни компании

Местните власти са подложени на натиск да изплатят задълженията си към закъсалите компании

15:22 | 22.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Местните власти в някои китайски градове дължат на строителни компании 1 млрд. юана (137 млн. долара) до 2 млрд. юана всеки за неплатени сметки, съобщават местните медии. Натискът върху властите да платят дълга си нараства, пише Bloomberg.

Неплатените сметки, дължими на имотните компании, включват данъчни отстъпки и обещано възстановяване на такси от продажби на терени, съобщи изданието Economic Observer, като се позова на неуточнени ръководители в строителните компании.

Редица малки и по-големи райони в градове като Джънджоу в централната провинция Хънан неотдавна са поискали от частни имотни компании да предоставят подробности за дълга към тях на местните власти, отбелязва изданието.

Това се случва, след като строителните компании призоваха местните власти миналата година да им платят, за да смекчат ликвидната им криза и да се гарантира, че жилищните проекти ще бъдат завършени, пише изданието.

Частни строителни компании в Китай чакат по-дълго, за да получат парите си. Графика: Bloomberg LP Частни строителни компании в Китай чакат по-дълго, за да получат парите си. Графика: Bloomberg LP

Пекин притиска местните власти да уредят сметките си като част от усилията за подкрепа на намаляващото доверие в частния сектор. Проблемът беше подчертан миналия месец, когато властите очертаха 31 мерки за подобряване на условията за бизнес. Службата за икономическо планиране в страната обеща по-рано този месец да накаже органи на местната власт, които не направят дължимите плащания към компаниите или накърняват несправедливо частните компании по други начини.

Economic Observer съобщи, че представители на компаниите са обсъдили въпроса по време на неотдавнашна кръгла маса с властите, включително жилищното министерство, централната банка и някои местни власти в най-големите градове.

Спадът на имотния пазар продължава вече две години без признаци да е достигнал края си и нарастват притесненията, че жилищната криза се разпространява към държавни фирми и финансовия сектор.

Финансите на местните власти са подложени на натиск, след като приходите от продажби на терени, голям източник на доходи за тях, спаднаха рязко. Това ограничава възможностите им да харчат и да подкрепят икономическия растеж. Данни от понеделник показаха, че най-широкият показател в Китай за фискалния дефицит се е свил с над една трета от началото на този година спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още