IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е в топ десет на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света

Столицата заема девето място в класацията на консултантска компания

10:52 | 16.10.23 г. 9
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

В класацията по държави, публикувана по-рано този месец, страната ни също зае девето място.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите осем града в класацията попадат в нажежената зона с двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с покачване на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

 

Ключовият извод през второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, отбелязва Knight Frank. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишното увеличение до 11,8 на сто.

Сегашното покачване на цените е по-бавно в сравнение с първата вълна на пандемията, когато то достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2020 г. За последен път ръстът е бил толкова слаб през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа подложи жилищните пазари в региона под рязък натиск към понижение.

При сравнение на ръста на цените на тримесечна база обаче картината става по-сложна. След връхната точка от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г. тримесечното повишаване на цените намаля рязко и стана отрицателно през последното тримесечие на миналата година. Оттогава насам ръстът се ускорява и цените са се повишили средно с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари в трите месеца до края на юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%. Подобренията през последните три месеца са повсеместни, но градовете в САЩ, Канада и Австралия изпъкват особено много. Към края на 2022 г. десет от 12-те американски пазара, включени в индекса на Knight Frank, отбелязаха спадове на цените, а до края на второто тримесечие на тази година всички 12 пазара отчитат ръстове. В Канада всички три следени пазара отчетоха спад на цените през четвъртото тримесечие на миналата година, докато сега те постигат ръст. Историята се повтаря и в Австралия, където всички градове, включени в индекса, са отбелязали тримесечно покачване на цените през вторите три месеца на годината.

Други пазари също отчитат подобрения – в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу. Но докато някои ключови пазари набират скорост, на други положението е по-тежко. Градските пазари от континенталната част на Китай отслабват – ако през първото тримесечие девет от десет пазара постигаха ръст, следващото тримесечие половината отчитат спадове на цените.

Макар че остава много силен, ръстът на цените в Турция се забавя значително през второто тримесечие. Сингапур отчита умерено покачване на цените и потвърждава смесената картина на глобалните пазари. Редица европейски градове регистрират още по-голямо затягане на цените, най-вече Брюксел, Марсилия, Атина, Барселона и Мадрид.

Какво се промени?

Възстановяването на цените през последното тримесечие не бива да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank и допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителният натиск се запазва. Но редица двигатели подкрепят цените.

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че те остават на високо ниво в сравнение с неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е породена от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да задържат ползите от ниските фиксирани за дълъг период лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Ценови корекции: Някои пазари вече преживяха значителна промяна на цените на жилищните си пазари. Осем пазара отчетоха спад от над 10%, а 25 пазара отбелязаха понижения от над 5% след връхната точка на пазара през 2022 г. Оукланд води със спад от 20% до момента. Тези корекции в комбинация с високата инфлация са причина редица пазари вече да отчитат корекция в реални изражения, равна на тази по време на световната финансова криза.

Данните от това тримесечие показват съвсем леко подобряване на пазарната среда. Последиците от по-високите лихви може да се стабилизират, но не са изчезнали. Предстои да се проявят отложени във времето последици от по-високите лихви по ипотечните кредити, които ще бъдат усетени, тъй като все повече кредитополучатели ще рефинансират заема си през идните 12 до 18 месеца, отбелязва Knight Frank.

„Има първи признаци, че условията на редица ключови глобални пазари започват да се подобряват. Макар че повишаването на лихвите вероятно вече е зад гърба ни, собствениците на жилища могат да очакват да се съобразяват с настоящите лихвени нива в обозримо бъдеще, които ще ограничат темпа на възстановяване на световния жилищен пазар“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на глобалните анализи в Knight Frank.

Два шведски града – Стокхолм и Гьотеборг, са на дъното на индекса на консултантската компания със спад на цените от съответно 14,3% и 11,7%. В десетката на пазарите с най-голям спад на цените на жилищата през второто тримесечие попадат още Оукланд, Сеул, Сан Франциско, Бусан, Хелзинки, Копенхаген, Франкфурт и Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 6 месеца
София е в топ десет на най-бързо растящите селски жилищни пазари в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: GnaПроблема е че повечето хора дори и не знаят как се генерира поскъпването -по телевизията им дават новини тиш "димки"-разсейват ги с неща които не са важни за тях и така хората не са наясно че всяко поскъпване което ги удря по джоба идва от политическата класа,която харчи без отчет ,идва от банките които раздават кредити ,голяма чат от които няма да бъдат върнати ,а просто ще си ги отпишат от балансите като лоши кредити ,хората не са наясно че това кредитиране малка част ще го върнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982България не е държава, а е една мафиотска организация. Няма ли някой да понесе отговорност за инфлацията, която е 100 % за последните 3 години? Къде е БНБ, къде е МФ? Нещастници мръсни счупиха гръбнака на обикновенните хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
От Ковид пандемията насам,всяко правителство ,всеки министър е отговорен за инфлацията с харчовете през държавата ,целия този процес доведе до шоковото поскъпване ,те унищожиха производствата ,фалираха сума ти бизнеси ,продължавайки да наливат пари ,банките вместо да ограничат кредита ,да вдигнат лихвите ,дори за един период от 12-18 месеца ,те не спряха да кредитират с ръзтове от по над 18%-20%-това са нещата и който и каквото да си говори ,лъже и не казва каква е реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
corner
преди 6 месеца
Анкара и Истанбул не ги бройте - там инфлацията обърква сметките .И не пишете такива статии , за да догоним поне Дубай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 0
Sharkys
преди 6 месеца
Knight Frank са си най-обикновена агенция за недвижими имоти. Въпросът е защо няма "платена реклама" на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Обществото ни трябва да се осъзнае кой е двигателя на инфлацията в България -това са банките и правителството -Банките поддържат ниски лихви с цел да набутат максимално дългове и после да приберат печалбите си, с по -скъпи кредити и вдигане на лихвите докато правителството харчи и едновременно ограбва населението с кухи поръчки и корумпирана администрация -това са туморите в България -банките и политиците и те трябва да бъдат изрязани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
Naemate1
преди 6 месеца
Луксозно си е при нас - спор няма ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
У нас банковата мафия нарочно стимулира цените с ниски лихви и щедро раздаване на кредити ,БНБ спи и не и пука ,дори и да има проблеми в последствие .Основния двигател на цените на кредитите и търговските банки в България ,които стимулират инфлацията не само при жилищата ,защото всеки един изтеглен кредит бута нагоре цените на всичко,това са паари които икономиката не е създала ,хората не са израбтили ,а тези кредити са в пъти повече от това дето може да се върне в последствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още