IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска държавна банка призова за ликвидация на фалирала строителна компания

China Construction Bank е подала петиция, свързана с финансовото задължение в размер на 1,6 млрд. хонконгски долара на строителния предприемач Shimao

10:39 | 08.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изпадналата във финансови затруднения китайска строителна компания Shimao Group Holdings Ltd. е изправена пред натиск за ликвидация от страна на кредитора China Construction Bank (Asia) Corp. Това е един от най-известните до момента случаи на подкрепяна от държавата банка, която се опитва да си върне парите от представител на проблематичния строителен сектор в азиатската страна, пише Bloomberg.

На 5 април е било подадено искане за ликвидация, което е свързано с финансово задължение в размер на 1,6 млрд. хонконгски долара (204 млн. долара), става ясно от борсов документ, подаден от Shimao, чиито знакови проекти включват петзвездни хотели в Шанхай.

Строителната компания заяви, че ще се противопостави на искането и ще продължи да работи за преструктуриране, което увеличава максимално стойността за акционерите.

„Възможно е кредиторите да се опитват да използват искането за ликвидация като лост, за да накарат компанията да постигне напредък в преструктурирането“, коментира Джеф Дзан, анализатор в Morningstar Inc.

Исковете за ликвидация на китайски строителни предприемачи, включително Country Garden Holdings Co., нараснаха значително, тъй като кредиторите искат да ускорят темпа на преговорите за дълга. China Construction Bank също се опита да ликвидира няколко други по-малки компании от строителния сектор. Кредиторите бяха насърчени от съдебна заповед на Хонконг за ликвидация на China Evergrande Group, най-голямата жертва на имотната криза в Китай.

В изявление, публикувано в неделя, Country Garden призова своите кредитори за търпение по отношение на напредъка на преструктурирането и каза, че е ангажирала Linklaters LLP като главен правен съветник за своя план.

Търговия с доларовите облигации на Shimao. Графика: Bloomberg Търговия с доларовите облигации на Shimao. Графика: Bloomberg

Shimao за първи път просрочи офшорния си дълг през юли 2022 г., но първоначалният план за преструктуриране беше публикуван едва след 17 месеца.

Изслушване по искането за ликвидация е насрочено за 26 юни.

През март Shimao представи четири опции за кредиторите в предложените от нея условия за преструктуриране на офшорния дълг, включително размяна на дълг в облигации или заеми от шест или девет години, или в задължителни конвертируеми облигации с нулев купон. Но условията бяха отхвърлени от ключова група кредитори, която държи повече от 25% от неизплатените офшорни облигации на компанията. Групата призова притежателите на облигации да се противопоставят на плана за дълга.

Изминаха почти две години от фалита на Shimao, като индустрията не показва никакви признаци на подобрение, изтъква Тин Мен, старши кредитен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Инвеститорите губят търпение и увереност в перспективата за възстановяване“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още