IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите новини за икономиката ще са лоши за пазарите

Период на забавяне на активността, ако не и умерена рецесия, все още изглежда вероятен и наистина необходим

11:19 | 08.03.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Икономическите данни изненадаха анализаторите в положителна посока. Според PMI индекса за еврозоната икономиката на блока отново расте. Данните за работните места и разходите на дребно в САЩ са по-добри от очакваното. Инвеститорите сега се чудят дали рецесията, която бяха приели като неизбежна, все пак е вероятно да се случи.

Причините за потенциалната рецесия са различни по света. В САЩ и Обединеното кралство централните банки открито заявиха, че ще е необходима рецесия, за да се пребори високата инфлация, пише Карън Уърд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan Asset Management, за FT.

В еврозоната рискът идваше от очаквания недостиг на газ и нормираното използване на енергоносители. В Китай политиката на нулев COVID носеше рискове за икономиката.

Само няколко месеца по-късно картината е коренно различна. Китай се отвори отново бързо и, изглежда, успешно. Сега страната преминава през бум на задържаното потребителско търсене, който други големи икономики преживяха в началото на миналата година.

На фона на слаби признаци на инфлационен натиск в Китай властите могат да оставят възстановяването да си тече и е вероятно да обявят и допълнителни стимули.

Драстично по-различен е и пейзажът в Европа. Континентът навлезе в зимния сезон с почти пълни съоръжения за съхранение на газ и замени руските доставки с доставки от други страни, най-вече с втечнен природен газ от САЩ. Заради меката зима и мерките за намаляване на потреблението усвояването през пиковите зимни месеци остана ограничено. В резултат на това енергийната криза, от която всички се страхуваха, така и не се материализира.

Съоръженията за съхранение на газ в Европа са пълни над 60% към момента при само 30% по същото време на миналата година. Тази силна позиция означава, че следващата зима е почти осигурена.

Цената на газа на едро се срина и в резултат на това бизнесът и потребителите се чувстват по-оптимистични настроени — потребителското доверие например се повиши до -19 пункта през февруари, най-високото ниво от една година насам.

За САЩ и Великобритания важи въпросът дали все още има вероятност от рецесия в двете страни. Отговорът на този въпрос зависи от посоката на инфлацията. Ако има достатъчно признаци, че прилаганото до момента затягане на паричната политика забавя инфлационния натиск, централните банки биха могли да спрат или дори да облекчат политиката, за да се опитат да осигурят меко приземяване.

Има някои, макар и условни, доказателства, че инфлационният натиск в САЩ намалява. Инфлацията в разходите за жилищата и наемите може скоро да започне да се обръща, според някои от данните, предоставени от компаниите за наемане на имоти.

Въпреки силния доклад за заетостта и почти рекордно ниската безработица има някои доказателства, че натискът върху заплатите също е достигнал своя връх.

По-рано през февруари пазарите се развълнуваха заради „точните“ условия на стабилен растеж и ниска инфлация. Цените на облигациите и акциите се покачиха. Докладът за индекса на потребителските цени в САЩ обаче опроверга тези очаквания. Според него месечната базисна инфлация се повишава до 0,4%, което съответства на годишен процент от близо 5% - далеч от целта на Фед за инфлация от 2%.

Освен това страната усеща част от инфлационния ефект от повторното отваряне на Китай, тъй като цените на бензина отново ускоряват базисната инфлация.

Във Великобритания доказателствата, че инфлационният натиск е достигнал своя връх, са още по-малко убедителни. Доверието на бизнеса беше повишено от спада на цените на газа, заплатите продължават да растат, което отваря работа на централните банкери, тъй като това може да увеличи основния инфлационен натиск. Централната банка вероятно ще трябва да повиши допълнително лихвените проценти, за да охлади активността и инфлацията.

Като цяло крайните рискове от дълбока глобална рецесия са намалели. Китай се отвори отново, Европа не си изчерпа енегоизточниците и САЩ не са в инфлационната спирала от 70-те.

Период на забавяне на активността, ако не и умерена рецесия, все още изглежда вероятен и наистина необходим. Пазарните приказки за „никакво кацане“, че глобалната икономика може да се движи със сегашния си темп на растеж, пропускат фундаменталния момент, че търсенето надхвърля наличното предлагане, поради което все още има твърде голяма инфлация.

Ако търсенето продължи да се ускорява, това най-вероятно ще бъде посрещнато с по-високи лихвени проценти. Засега инвеститорите в акции и облигации трябва да очакват добрите икономически новини да бъдат лоши новини за пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още