IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече затруднени компании в САЩ преструктурират дългове, за да избегнат фалит

Много от тях обаче така или иначе фалират, като инвеститорите не успяват да запазят капитала си

08:49 | 07.05.23 г. 1
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Изпадналите в затруднение американски компании все по-често прибягват до преструктуриране на дългове, за да избегнат скъпи процедури по несъстоятелност. Много кредитополучатели обаче в крайна сметка така или иначе се озовават в съда.

Почти три четвърти от неизпълненията на корпоративни дългове в САЩ миналата година са решени извънсъдебно. Компаниите в повечето случаи са предложили на кредиторите активи на стойност по-малка от първоначалната стойност на облигациите (заемите), показват данни на Moody’s, цитирани от FT.

За сравнение, през 2020 г. извънсъдебните договорки при неизпълнение на корпоративен дълг са около половината от случаите, посочва се още в доклад на рейтинговата агенция.

Moody’s прогнозира, че широкообхватната частна собственост върху компании с много слаб рейтинг ще подхрани допълнително тези процеси, тъй като този тип преструктуриране може да защити инвестициите в известна степен.

Това е и предпочитан начин инвеститорите да уредят въпроса, защото избягват фалита и запазват собствения си капитал, коментират от Moody's.

След такова преструктуриране обаче много компании отново просрочват задълженията си. Повторното неизпълнение, наблюдавано от Moody's, в момента достига 47%.

Според Синджин Боурон, ръководител високодоходни заеми и кредити с ливъридж в Beach Point Capital Management, някои компании просто забавят неизбежния фалит. По думите му компаниите със затруднения не е задължително да коригират проблемите си след преструктуриране, а инвеститорите със сигурност губят от активите си на заемодател.

От компаниите, проследени от Moody’s, които не са изпълнили задълженията си за втори път, по-голямата част са фалирали. Компанията за матраци Serta Simmons влезе в процедура по несъстоятелност през януари. Съобщава се, че подкрепената от KKR Envision Healthcare също обмисля да подаде молба за банкрут, според Wall Street Journal.

Търговецът Bed, Bath and Beyond, който не е подкрепен от частен капитал, подаде заявление за защита от фалит в неделя, след като премина преструктуриране през 2022 г.

Ускоряващата се тенденция подчертава предизвикателствата, пред които са изправени затруднените компании. Те са притиснати от комбинация от нарастващи разходи по заемите и забавяща се икономика. Тези трудности и инвеститорският контрол вероятно ще се засилят тази година на фона на увеличаващия се страх от рецесия.

Рейтинговата агенция S&P предвижда процентът на неизпълнение на кредитите в САЩ да достигне 4 на сто до декември от 2,5 на сто за 12-те месеца до края на март.

Moody's очаква лихвите в САЩ да достигна 5,6 на сто до следващия март.

Все повече компании са принудени да преструктурират дълговете си, защото вярват, че „бизнесът като цяло е устойчив“ с по-ниско дългово натоварване, според Мат Миш, ръководител на кредитната стратегия в UBS. „Като се насочват към по-трудна финансова среда, те искат да преоразмерят капиталовата структура“, допълва той.

До засиленото преструктуриране на дългове в корпоративния сектор се стигна, след като групи за изкупуване се възползваха от евтините разходи по заеми, за да натрупат ливъридж върху компании с нисък рейтинг и проблемни баланси. Така се финансираха сливания и придобивания на стойност милиарди долари.

През последните години голяма част от този дълг се състои от заеми с ливъридж и инструменти, продавани от бизнеси с рейтинг „боклук“. Те се смятаха за привлекателни, когато паричната политика беше изключително разхлабена.

Привлекателността на инструментите с неинвестиционен рейтинг се увеличи и заради пандемията и инжектирането на допълнителна ликвидност, за да се задържи икономиката над водата.

В исторически план необезпечените облигации - дълг, който не е обезпечен с активи на компанията - обикновено се преструктурират така, че да запазят капитала на инвеститорите. От началото на пандемията обаче нарастващият брой затруднени кредитополучатели променя тази динамика.

На пръв поглед такова преструктуриране е привлекателно за кредиторите, които обикновено възстановяват по-голяма част от разходите си, отколкото биха при фалит на компаниите. Текущата честота на повторното неизпълнение обаче означава, че те ще претърпят не един, а два удара и така или иначе пак ще загубят капитал, коментира Джулия Чурсин, старши анализатор в Moody’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
ДанчоБacTyHa още ли няма мненеЕ по въпроса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още