IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм владее IPO пазарите, подхранвайки надеждите за възстановяване в цял свят

Банкери и инвеститори са оптимистично настроени, че серия от първични публични предлагания ще сложат край на тиха година откъм нови листвания

13:47 | 28.09.23 г.
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Банкери и инвеститори са оптимистично настроени, че серия от първични публични предлагания (IPO) ще сложат край на тиха година откъм нови листвания, преди нещата да се ускорят през 2024 г., пише Bloomberg.

Това е консенсусът на Wall Street след серия от сделки на американските борси, с което септември ще се превърне в най-големия месец за IPO сделки, откакто този пазар реално спря през януари 2022 г., показват данни, събрани от Bloomberg. Макар че акциите на Arm Holdings и Instacart поевтиняха в дните след дебютите им, стабилността им напоследък дава увереност на компаниите в страната, а и по света, които чакат за своя шанс.

Компаниите, листнали акциите си на борсите в САЩ, са привлекли 7,2 млрд. долара от началото на септември, което представлява 56% от сумата, събрана от глобални IPO-та този месец, показват данните на Bloomberg. Макар че на Arm се дължат почти 4 долара от всеки привлечени 10 долара този месец, тласъкът в активността по целия свят предполага по-широко размразяване на условията, стига централните банки да не пречат.

„Ако стабилната среда на лихвите продължи, то 2023 г. ще донесе установяването на стабилен IPO пазар, а 2024 г. нещата може да се случват много по-сериозно“, казва управляващият директор на Rainmaker Securities Грег Мартин.

САЩ се преотварят

Листванията в САЩ се засилват, насочвайки се към последните три месеца на годината. Сумата от 21,4 млрд. долара, събрана през 2023 г. до сряда е съвсем малко под тази от същия период на миналата година, а все повече компании планират да тестват водите.

Това е в рязък контраст с по-рано тази година, като волатилността остава ниска, докато инвеститорите се чувстват по-спокойни, че кампанията за затягане на паричната политика от Федералния резерв доближава своя край. Индексът VIX до голяма степен се задържа под 20 пункта от края на март – ключово ниво за банкерите, търсещи по-малко волатилен пазар за ценообразуване на акции при листвания – а основният индекс S&P 500 е с 11% нагоре за тази година.

„Голяма част от това ще се случи през 2024 г. от гледна точка на компаниите, които действително ще дръпнат спусъка на IPO-тата, но виждаме много компании, които се готвят да излязат на пазара и наблюдават пазарните условия“, казва Стелар Тъкър, ръководител на технологичното корпоративно и инвестиционно банкиране в Truist Securities. „Чувствам, че нещата се обръщат и очаквам с нетърпение следващите 12 до 18 месеца“.

Някои кандидати за IPO може да решат да продължат дори ако условията не са идеални. Времето, изминало от последното набиране на средства от частни компании, е средно около 18 месеца, посочва Джон Колмър, глобален ръководител на частните капиталови пазари на Citigroup Inc.

„Много компании започват да стигат до тази ключова точка, в която трябва да наберат капитал, на публичния или частния пазар“, добавя Колмър.

Развитията в дните и седмиците след силните IPO-та са неравномерни. Акциите на Klaviyo са поскъпнали със 17% от дебюта си, а само четири от 16-те компании, набрали повече от 300 млн. долара тази година на щатските борси, се търгуват на цени по-ниски от тези на листването. Все пак представянето на Arm и Instacart беше разочароващо в началото, връщайки повечето от първоначалните им печалби.

„Резултатите от търговията за тези IPO-та не са това, което някой очакваше, но това няма нищо общо с качеството на поръчките и търсенето“, казва Матю Улф, ръководител на технологичните и потребителските капиталови пазари в Piper Sandler Cos. „Ако направите крачка назад и разгледате представянето на три много различни, много добри бизнеса, заедно с това, което се случи с по-широките индекси и неща като изводите на Фед тази седмица, можете да заключите, че това е по-скоро временен насрещен вятър на макро ниво“, казва той.

Европа се съживява, но бавно

Първичните публични предлагания в останалия свят са направо анемични, оставяйки на банкерите време да търсят признаци на оптимизъм. При едва 16,3 млрд. долара, събрани при IPO-та в Европа, Близкия изток и Африка тази година, очакванията са това да бъде най-лошото представяне от 2012 г. насам, показват данни, събрани от Bloomberg.

Дейността в региона обаче показва признаци на живот, включително множество съобщения за листвания. Германската Schott ще събере най-малко 813 млн. евро от IPO на подразделението си за специализирано медицинско стъкло Schott Pharma. IPO-то на Triton на производителя на промишлени машини Renk, което може да набере до 423 млн. евро, отчита търсене от страна на инвеститори, надвишаващо размера на сделката, показват условията, видени от Bloomberg News във вторник. А CVC Capital Partners се подготвя за потенциално листване още през ноември, което може да бъде сред най-големите в индустрията в Европа.

„2023 г. никога нямаше да бъде водопад от емитиране, по-скоро бавно и постепенно повторно отваряне, водено от някои висококачествени активи“, казва Джеймс Палмър, ръководител на ECM за Европа, Близкия изток и Африка в Bank of America Corp. „Краткосрочното представяне на глобалните IPO-та няма да прекъснат това, което вече е в движение за 2024 г., когато дейността вероятно ще бъде по-широка“.

„Arm беше важен тест и в Европа редица сделки преминават гладко“, казва Томас Фойерщайн, съръководител на отдела за фондови пазари във Франция, Белгия и Люксембург в Societe Generale SA.

„Не бих казал, че има поредица от IPO-та, които чакат да се случат, но много компании вече са готови да натиснат бутона и да продължат напред, ако средата е благоприятна“, добавя Фойерщайн.

Компании от Близкия изток вече се надпреварват да листнат акциите си. Книжата на Lumi Rental в Саудитска Арабия поскъпнаха с цели 30% при дебюта си в търговията в понеделник след IPO за 1,09 млрд. риала (291 млн. долара), а петролната сондажна компания ADES Holding Co. оцени своето IPO на 1,2 млрд. долара в горния край на определения диапазон.

Азия гледа с очакване към 2024 г.

Банкерите в Азиатско-Тихоокеанския регион повече или по-малко се примириха с годишния IPO обем, спадащ до най-ниската стойност от десетилетие, тъй като геополитическото напрежение и забавящата се икономика доведоха до поевтиняване на китайските акции. Дори малко успешни листвания биха помогнали за съживяване през 2024 г. Очаква се седем компании да започнат да търгуват акциите си в Хонконг преди края на септември, като всяка ще набере по-малко от 200 млн. долара.

„Изглежда, че освен компаниите за изкуствен интелект, които излизат на пазара, тези от други сектори все още се опитват да преминат дори с по-малки листвания“, казва Итън Оу, анализатор в Aequitas Research, който публикува в Smartkarma.

Най-ярката надежда за по-големи сделки може да са логистични компании като SF Holding, която може да набере 2 до 3 млрд. долара при листване в Хонконг, казаха запознати с въпроса през май. J&T Global Express Ltd. търси скорошно одобрение за IPO в града, при което може да събере около 500 млн. долара.

Логистичният клон на Alibaba Group Holding подаде във вторник заявление за листване в Хонконг, което може да набере поне 1 млрд. долара. Тъй като петте други звена на китайския гигант също са готови потенциално да кацнат на азиатски борси – част от радикално преструктуриране, обявено през март – което и от двете да настъпи първо, със сигурност ще бъде следено отблизо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още