IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в Европа по брой сделки с дялов и рисков капитал на глава от населението

Екосистемата ни за дялов и рисков капитал привлича фондове от Западна Европа, посочи зам.-министър Мартин Гиков

15:30 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По брой сделки с дялов и рисков капитал на глава от населението България заема второ място в Европа. Това обяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков по време на конференцията "Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo" (SIM EXPO 2023), цитиран от БТА.

Според него средноголемите фондове и компании, които доскоро разчитаха на финансов ресурс от Западна Европа, сега търсят възможности за финансиране на българския пазар. По думите му това се дължи на наличието на ликвидност, „пресъхващите възможности за финансиране на развитите западни пазари, натрупания солиден опит и условията на живот в София“.

Той е категоричен, че в София работят много добре подготвени кадри, а условията за включването на чуждестранни екипи са много благоприятни. Гиков подчерта, че вече има натрупан солиден опит от страна на одитори и правни кантори, като процесите от най-ранна фаза до успешно излизане от инвестиция текат гладко. „Това дава възможност на чуждестранните екипи, които търсят подходящо място за правене на бизнес и управление на средства, да го намерят в България", обясни заместник-министърът.

Условията за живот в София, според Гиков, са друг благоприятен фактор в подкрепа развитието на столицата като регионален разпределителен център на рисков и дялов капитал. Според него големи са очакванията и спрямо възможността за издаване на стартъп визи на онези, които искат да правят бизнес от и в България, по линия на развитието на предприемаческата екосистема и свързаните с нея възможности за финансиране.

Той призова представителите на малките и средни компании към активност, защото „финансовият ресурс е налице, а институциите са подготвени той да достигне до бизнеса“. „Става дума за наличен ресурс по грантови схеми, но и по линия на финансови инструменти, включващи дялово и дългово финансиране“, отбеляза заместник-министърът и увери, че от Министерството на иновациите и растежа осигуряват постоянна ликвидност за нуждите на бизнеса. Три милиарда лева е осигуреният бюджет по линия на Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията. Отделно са предвидени 2 млрд. лева в програмата “Наука и бизнес“. Марин Гиков уточни, че в рамките на тази програма тече подготовката на близо 70 иновационни хъба, които да подкрепят МСП в усилията им да се цифровизират възможно по-бързо.

Заместник-министърът напомни, че скоро приключва процедура за 137 милиона лева за разработването на иновации в предприятията, която е в допълнение на друга за внедряване на иновации от 300 милиона лева и за подобряване на производствения капацитет за 117 милиона лева.

Мартин Гиков обърна внимание и на усилията на Фонда на фондовете, който до края на годината е предвидено да осигури 100 милиона лева от общо 300 милиона лева в подкрепа на прехода на МСП към зелена икономика. От Фонда ще осигурят и други 100 милиона лева под формата на дялови финансови инструмента за стартиращи и иновативни компании. Финансирането трябва да подсигури целия жизнен цикъл – от най-ранната до зряла фаза на проекта. „А веднага щом бъдат избрани финансови посредници, на разположение на стартъп екосистемата ще бъде и друга една процедура в размер на 170 милиона лева с фокус изцяло върху зелената икономика“, допълни Мартин Гиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още