IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паузата на лихвените повишения и подемът на пазарите

Прогнозите на инвеститорите за лихвите се сбъднаха, а това донесе оптимизъм на фондовите борси

14:04 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нещата при пазарите бързо се обръщат. Ако преди месец началото на конфликта в Близкия изток вещаеше ръст на цените на петрола и повишение на доходността по американските държавни ценни книжа, която да затрудни пазара на акции, то равносметката от миналата седмица показва противоположния сценарий.

От друга страна, действията на Федералния резерв на САЩ от миналата седмица бяха добре прогнозирани от инвеститорите, които залагаха на пауза в безпрецедентния цикъл на затягане. Такава беше направена, с което основната лихва на централната банка остана в диапазона от 5,25 до 5,5%. Служителите на регулатора обаче останаха предпазливи и не изключиха възможността да затегнат паричната си политика отново.

Данните за пазара на труда от миналата седмица бяха добър знак за централните банкери на Фед, след като показаха така дългоочакваното охлаждане. Последните резултати, публикувани в петък (3 ноември), показаха, че броят на новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ е нараснал с 150 хил. през октомври след ревизираните в низходяща посока 297 хил. нови позиции през септември. Равнището на безработица се е повишило до 3,9%, а месечният растеж на заплатите се е забавил през октомври. Централните банкери обаче не приеха това като гаранция, че лихвените повишения до момента са били достатъчни и заявиха, че най-важни за бъдещите решения остават данните за инфлацията.

В последните си коментари след заседанието в сряда Фед съобщи, че продължава да наблюдава и развитието на последиците от предишните повишения на лихвите, докато обмисля допълнителни действия, като съзнава „забавянето, с което паричната политика засяга икономическата дейност и инфлацията, както и икономическите и финансовите развития“.

Този подход беше възприет и от една от другите големи централни банки – Английската (АЦБ), която също запази лихвите си непроменени на ниво от 5,25%. Сценарият с по-високи лихви за по-дълго време беше възприет от повечето регулатори, като освен АЦБ и Фед по-миналата седмица Европейската централна банка също реши да не повишава лихвите си, а да ги остави рестриктивни за по-дълго време. На фона на нестабилната геополитическа обстановка това решение на централните банки вероятно ще им осигури възможност да оценят заобикалящата ги среда, без да изпускат инфлацията от контрол.

„След дългия период на висока инфлация инфлационните очаквания са нестабилни и нови сътресения, свързани с предлагането, могат да ги влошат допълнително, застрашавайки инфлационната стабилност в средносрочен план", заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел по време на реч в четвъртък в Сейнт Луис. „Това означава, че не можем да заявим, че сме приключили с лихвените повишения”, заяви тя.

В Азия миналата седмица нямаше важни решения на централните банки, но Япония излезе с нов план за преодоляване на негативния ефект от инфлацията върху домакинствата. Правителството на Фумио Кишида заяви, че ще подготви пакет от мерки на стойност  17 трлн. йени (113 млрд. долара), с който да смекчи удара върху икономиката от ускорения ръст на цените и да намали временно данъците на японските жители.

Инвеститорите на всички основни пазари бяха оптимистично настроени през изминалата седмица, която беше една от най-добрите за Wall Street през тази година. И трите основни индекса на пазара се повишиха, като бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа седмичен ръст от 4,68% до 34 061,32 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 5,29% до 4358,34 пункта, а седмичното изменение на технологичният показател Nasdaq също беше положително - той прибави 5,71% към стойността си до 13 478,28 пункта.

Индексите на най-големите пазари в Европа също приключиха седмицата с повишения, като британският показател FTSE 100 напредна с 1,73% до 7417,73 пункта. Германският DAX записа ръст от 2,83% до 15 189,25 пункта, а френският CAC 40 беше най-добре представилият се индекс в региона, повишавайки се с 3,23% до 7047,50 пункта.

Въпреки слабите данни за фабричното производство, представени от голяма част от държавите в Азия миналата седмица, борсите в региона останаха на зелено. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с цели 6,66% до 32 700,44 пункта, а хонконгският Hang Seng напредна с 3,60% до 17 962,64 пункта.

Петролният пазар вече губи инерцията, която набра от началото на конфликта в Близкия изток, и цените на двата основни бенчмарка започнаха да се понижават. За седмицата Брент и WTI поевтиняха с повече от 6% всеки.

С това инвеститорите изпратиха първата седмица на ноември и се подготвиха за следващата, която носи нова порция данни, които да ориентират централните банкери дали са взели решения в правилната посока. Техните коментари ще бъдат на фокус, заедно с данни за инфлацията, брутния вътрешен продукт (БВП), индекси на мениджърите по поръчките и нови корпоративни отчети.

А ето и какво точно предстои:

Сред компаниите, които ще представят резултатите си за третото тримесечие, се открояват Berkshire Hathaway, Activision Blizzard, Uber, Twilio, Unity Software, The Walt Disney Co, Take-Two Interactive Software, AMC Entertainment, Fiverr International и Illumina. Отделно от това в САЩ централните банкери, в това число и гуверньорът на Фед Джером Пауъл, ще направят коментари, които могат да дадат насоки на инвеститорите за бъдещите действия на централната банка по отношение на паричната политика. Седмицата няма да бъде наситена със статистически данни, като малкото очаквани такива включват предварителните резултати за потребителските нагласи, събрани от института в Мичиган, данните за външната търговия, а също и седмичния доклад за молбите за безработица.

От Великобритания ще следим предварителните резултати за растежа на БВП през третото тримесечие, заедно с данните за индустриалното производство, външната търговия и строителната продукция.

Отделно от това, в Европа резултатите за продажбите на дребно в еврозоната се очаква да отчетат спад за трети пореден месец през септември. Фабричните поръчки в Германия вероятно също са спаднали, а активността в индустриалното производство на Италия се очаква също да е намаляла. Други важни данни от региона ще бъдат проучванията за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите и строителството, окончателните резултати на инфлацията за Германия, търговският баланс на Франция, нивото на инфлацията в Русия, равнището на безработица в Швейцария. От Турция ще наблюдаваме данните за външната търговия, активността в индустриалното производство и нивото на безработица.

В Китай вниманието ще бъде насочено към резултатите за търговията през октомври и данните за инфлацията, които ще покажат какво въздействие са имали икономическите стимули от правителството, след като индексът на мениджърите по поръчките миналата седмица отчете неочакван спад . Освен това данните за новите заеми в юани ще отразят ефектите от по-свободните правила за кредитиране на Китайската централна банка. В Япония инвеститорите очакват публикуването на индекса Tankan, а също и състоянието по текущата сметка за ноември и септември. Протоколите от последната среща на Японската централна банка ще дадат повече яснота около избора на банката да промени политиката си за контрол на кривата на доходността.

На последно място в Австралия централната банка на страната вероятно ще възобнови цикъла си на затягане на паричната политика след четири последователни паузи, при които лихвите останаха на ниво от 4,1%, тъй като месечният темп на инфлация в страната наскоро се забърза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още