IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите гледат с надежда към 2024 г. по отношение на пазара на IPO

Сигналите на Фед за скорошно разхлабване на паричната политика вдъхват увереност на трейдърите, че повече компании ще се насочат към листване през новата година

09:45 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банкерите, които съветват компании относно листванията на фондовата борса, се надяват, че новата година ще осигури възстановяване на първичните публични предлагания (IPO), след като Федералният резерв на САЩ сигнализира, че може да започне да разхлабва своята парична политика, пише Ройтерс.

„Пазарите на IPO ще се представят много по-добре през 2024 г., отколкото през тази година“, коментира Даниел Лудвиг от Goldman Sachs.

До момента 2023-та се очертава да се нареди на второ място в списъка с най-мрачни години по отношение на трансакциите на капиталовите пазари през последното десетилетие след 2022 г., с общо 532 млрд. долара, набрани до момента, изчислява Dealogic.

По отношение на IPO се наблюдават през 2023 г. най-ниските нива на активност от 2016 г. насам.

Някои от листнатите през въпросната година фирми отбелязаха спад на цените на акциите си по време на вторичната търговия, включително производителя на чипове Arm Holdings и производителя на сандали Birkenstock.

Много от тези акции сега се търгуват над емисионната им цена на фона на глобалното поскъпване на книжата, подхранвано от нарастващия консенсус, че лихвените проценти са достигнали пик.

„Налице е осъзнаване, че в най-лошия случай сме в пауза в повишаването на лихвените проценти, а в най-добрия сме в началото на това, което може да бъде понижение на лихвените проценти“, изтъква Стефан Бужна, главен изпълнителен директор на Euronext. Това би накарало инвеститорите да прехвърлят активи от облигации към акции, добавя той.

Положителната прогноза на Лудвиг от Goldman Sachs за 2024 г. все още е далеч от времената на бум през 2021 г. Въпреки това следващата година може да доведе до листването на базираната в Сингапур модна група Shein с очаквана оценка от 90 млрд. долара, след като наскоро компанията подаде документи за IPO в САЩ.

Групата Permira се готви да листне Golden Goose, известна с луксозните си маратонки, на борсата в Милано в сделка, която може да ѝ осигури около 1 млрд. евро, споделят пред Ройтерс източници.

Сделките очакват фондовете с фокус върху изкупуванията да бъдат жизненоважен източник на бизнес през следващите месеци, тъй като са подложени на натиск да върнат капитала на инвеститорите.

Обемите на глобалните капиталови пазари от началото на 2023 г. (в млрд. долари) Обемите на глобалните капиталови пазари от началото на 2023 г. (в млрд. долари)

„Съществуват предварителни условия за повторно отваряне на IPO пазарите, а частният капитал притежава големи активи, които са привлекателни за инвеститорите на публичния пазар“, коментира Гарет Маккартни от UBS.

Някои мениджъри на активи се стремят да се листнат по примера на компаниите от тяхното портфолио, в опит да финансират разширяването си и да позволят на своите собственици да продадат държаните дялове.

Британската CVC може да възроди плановете си за листване, след като отложи планираното IPO през четвъртото тримесечие, докато General Atlanti планира листване в САЩ.

Очаква се в този поток да се присъединят европейски конгломерати, включително Bayer, Renault , Sanofi и Vivendi, които обявиха, че проучват потенциални отделяния на техни звена.

Банкери предупредиха, че пазарът ще трябва да отчете няколко успешни IPO-та през новата година, преди да може да се отвори към по-широка група компании. Президентските избори в САЩ може също така да ограничат времето, през което компаниите ще имат достъп до пазарите през втората половина на 2024 г.

Въпреки че IPO пазарът се възстановява, трейдърите се надяват да продължат да печелят от такси от организиране на продажби на дялове и увеличения на капитала в компании, които вече се търгуват публично.

„Продажбите на вторичния пазар бяха определяща характеристика през тази година и ще продължат да бъдат такива през следващата година, макар и в по-малка степен предвид големия обем през 2023 г.“, коментира Джеймс Палмър, пазарен експерт в Bank of America.

През последните няколко месеца акционерите продадоха дялове в компании като Heineken и London Stock Exchange Group за милиарди долари.

Правителствата също започнаха да освобождават дялове в банки, спасени по време на минали кризи, включително Monte dei Paschi и ABN Amro.

Управителните съвети на компаниите могат също така да се обърнат към собствения капитал и конвертируемия дълг като алтернатива за рефинансиране на предстоящи падежи на дълга, като се имат предвид по-високите разходи по заеми.

„Мисля, че 2024 г. има потенциала да бъде много различна“, изтъква Алок Гупте, пазарен експерт в JPMorgan. „Въпреки че има вероятност нестабилността да се задържи, има ли причини да вярваме, че 24-та може да е по-добра от 23-та? Да, много е вероятно“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още