IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланиците на ЕС договориха изключването на руски банки от SWIFT

Отсъствието на „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ показва нивото на тревога у страните за последиците за Европа

21:58 | 01.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Посланиците на страните членки на Европейския съюз са се съгласили да изключат седем руски банки от системата SWIFT. Ударът обаче пощади най-големият кредитор в страната – „Сбербанк“, както и друг, който е частично притежаван от руския газов гигант „Газпром“, съобщава Bloomberg.

ВТБ и „Банк Россия“ са сред институциите, на които ще им бъде забранен достъп до финансовата система, която позволява извършването на трансакции за трилиони долари навсякъде по света, съобщават запознати.

Другите институции от списъка на ЕС са „Банк Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Совкомбанк“ и „ВЭБ.РФ“.

Някои страни, включително Полша, са настоявали за включването на повече банки в списъка, отбелязват запознати. Той все още подлежи на промяна, преди да влезе окончателно в сила.

Отсъствието на „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ показва нивото на тревога у страните за последиците за Европа от финансовата изолация на Русия, особено когато става въпрос за енергийни доставки.

Решението за изключване на някои руски банки от международната система за съобщения SWIFT, използвана за трансакции на стойност трилиони долари, беше обявено през уикенда в съвместно изявление на САЩ, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Великобритания е един от основните двигатели за налагане на забрана на няколко руски банки да използват SWIFT и призовава за пълна забрана на SWIFT за Русия.

Отрязването на Русия от SWIFT се смяташе за недопустимо от някои европейски държави поради потенциалните щети, които може да нанесе на собствените им икономики, някои от които разчитат в голяма степен на руския петрол и газ. ЕС и САЩ търсят варианти за смекчаване на въздействието върху свързаните с енергетиката трансакции, като например изключването на някои от най-големите руски банки от тази конкретна мярка.

По-рано в понеделник от администрацията на руския президент Владимир Путин признаха, че засилените западни санкции заради инвазията в Украйна оставят своя отпечатък.

„Икономическата реалност се промени значително", заяви говорителят Дмитрий Песков пред репортери в Москва в понеделник. Това са тежки санкции, те са проблематични. Но Русия има потенциал да компенсира щетите, пояснява той.

Според Песков Русия отдавна има планове за отговор на евентуални санкции. „Има планове за реакция, те са разработени и ще бъдат приложени веднага щом възникнат проблеми", каза Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Естествено че , тези санкции ще имат последствия и за нас, но кво може да се направи. Путин е напълно полудял. Еверопейците не ставаме, канадци, англичани и американци, не ставали? Кой е по добър-китайците и мюсулманите ли, индийците ли? Какво общо имат руснците със тези хора-култура ли, религия ли, начин на забвление ли? Путин запраща Русия на едно неприятно място за много дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
"Why is Ukraine the West's Fault? Featuring John Mearsheimer"https://***.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4 Подъл руски шпионин!! Дръжте се другари! Врагът дебне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Ще не вмерла Украина! ...---... https://youtu.be/iYo-3cGTMrk ...---... Слава Украине! Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Ще не вмерла Украина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още