IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаас Нот: Световната финансова система се нуждае от "мащабна корекция"

Според него регионалните банки в САЩ не са единственият сектор, който изпитва проблеми заради ръста на лихвите, като предупреждава за загуби и на небанковите институции

16:37 | 30.04.23 г.
Председателят на Съвета за финансова стабилност Клаас Нот. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Председателят на Съвета за финансова стабилност Клаас Нот. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световната финансова система се нуждае от „мащабна корекция“, за да се справи с по-високите лихвени проценти, а ключови правила трябва да бъдат преразгледани.

Това коментира Клаас Нот, председател на Съвета за финансова стабилност - международен орган за определяне на стандарти, пред Politico.

Според Нот нарастващите лихвени проценти са подхранвали проблеми в няколко регионални американски банки, но от подобни загуби не са застраховани и други страни.

„Скоростта, с която се промениха лихвените проценти, разбира се, предполага масивна корекция във финансовата система“, казва Клаас Нот, като уточнява, че няма как да се предположи къде щ е се проявят загубите.

Предупреждението за предстоящи потенциални проблеми отразява страховете и на други глобални органи след фалита на Silicon Valley Bank – предпочитан кредитор от технологичния сектор, който предизвика трусове при регионалните банки в САЩ.

Последвалата пазарна паника допринесе за сриването на Credit Suisse в Европа и принуди швейцарското правителство бързо да слее кредитора с UBS без да търси одобрението на парламента.

Всеки ефект на доминото може да има огромно въздействие върху икономиката, бизнеса и домакинствата.

„Видяхме въздействието на бързо променящите се лихвени проценти, проявяващи се във второто ниво на регионалните банки в САЩ. Бих бил обаче много изненадан, ако това е единственият подсектор на финансовата система, в който те биха имали значително въздействие“, посочва Нот.

Той посочва, че е по-притеснен от рисковете, скрити в „небанките“ – термин, който обхваща инвестиционни фондове, застрахователи, частни капиталови фондове, пенсионни фондове и хедж фондове. Властите почти нямат видимост за скритите загуби на тези финансови институции.

Нот подчертава, че загубите може да се увеличат, когато има несъответствие между тегленията и активите за продажба. Това тревожи регулаторите от известно време, но не означава, че те изостават, допълва той, като посочва, че Съветът за финансова стабилност ще издаде препоръки за инвестиционните фондове от отворен тип през юли.

Според плановете регулаторите ще получат повече правомощия да задействат ограничения при криза, вместо да оставят тези решения в ръцете на мениджърите на фондовете.

„Грешка е да се разглежда регулаторната рамка като нещо, което е фиксирано и нещо, което не трябва да се пипа“, коментира Клаас Нот. „Финансовата индустрия изобщо не е фиксирана, тя непрекъснато се развива. Така че регулаторната рамка трябва да се развива с тези нови рискове“, посочва той.

Според него това означава преразглеждане на предположенията за това колко бързо банките могат да продават активи, за да отговорят на тегленията на вложителите, скоростта на тези тегления в цифровата ера и резервите, които трябва да бъдат заделени за покриване на потенциални нереализирани загуби от лихвени рискове. Всички тези фактори са в основата на фалитите на банки в САЩ тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още