IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка предупреди за възможно повишение на лихвите

Банката запази основната си лихва без промяна

08:56 | 06.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралийската централна банка запази основните си лихви без промяна и сигнализира, че е възможно допълнително затягане, присъединявайки се към световните си колеги, които се противопоставят на очакванията за скорошно разхлабване на политиката. Решението повиши стойността на валутата и на доходността по облигациите, съобщава Bloomberg.

Централната банка запази основната си лихва на 12-годишен връх от 4,35% във вторник, както очакваха икономистите. „Допълнително увеличение на лихвите не може да бъде изключено“, казва бордът в изявлението си към решението.

„Не включваме или изключваме нищо“, каза гуверньорът Мишел Бълок на пресконференция след срещата като част от актуализирана политическа програма. Тя сигнализира, че укротяването на инфлацията е с приоритет пред желанието да се осигури облекчение за силно задлъжнелите собственици на ипотеки, заявявайки, че „трябва да продължим курса“.

Гуверньорът защити изненадващото увеличение на лихвите през ноември, отбелязвайки, че е било нужно като защита срещу възходящите рискове на инфлацията. Рисковете сега изглеждат „сравнително балансирани“, казва тя.

Австралийският долар поскъпна с 0,5% до 65,17 американки цента, а доходността по тригодишните облигации се вдигна с 4 базисни пункта до 3,72%, докато трейдърите намаляваха залозите си за лихвено понижение. Те смятат, че има 40% шанс за понижение на лихвите през юни, спрямо 50% по-рано, показват данни, събрани от Bloomberg.

В същото време централната банка понижи във вторник прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж, но сигнализира, че търсенето все още изпреварва предлагането.

В тримесечното си изявление по паричната политика органът заяви, че сега се очаква инфлацията да се върне към целта от 2-3% към края на 2025 г. и да достигне 2,5% през 2026 г.

„Очаква се инфлацията да се забави малко по-бързо от смятаното по-рано“, каза централната банка. „Инфлацията при услугите обаче остава висока и се очаква да се забави само постепенно, докато местният инфлационен натиск се забавя“.

Потребителската инфлация, която се забави до 4,1% през четвъртото тримесечие, сега се очаква да бъде малко по-ниска, на ниво от 2,8% до края на 2025 г. и да удари 2,6% до средата на 2026 г.

Отразявайки слабите потребителски разходи, сега се очаква икономиката да се разшири с годишен темп от 1,3% през тримесечието до края на юни тази година спрямо 1,8% по-рано. Ръстът за края на 2024 г. бе снижен до 1,8%, а прогнозите за края на 2025 г. и юни 2026 г. бяха запазени на ниво от 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Най -важното от статията Не включваме или изключваме нищо, каза гуверньорът Мишел Бълок на пресконференция след срещата като част от актуализирана политическа програма. Тя сигнализира, че укротяването на инфлацията е с приоритет пред желанието да се осигури облекчение за силно задлъжнелите собственици на ипотеки, заявявайки, че трябва да продължим курса./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още