IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква дефицит от 100 млн. лв. през август

Към края на юли ведомството отчита излишък от 455,3 млн. лв.

19:36 | 31.08.23 г.
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС

Финансовото министерство очаква минимален бюджетен дефицит от около 100 млн. лв., или 0,05% от прогнозния БВП през август, съобщава пресцентърът на ведомството.

Основните причини за очакваното влошаване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разходи през месеца като изплатения от НОИ през този месец увеличен размер на паричните обезщетения за отглеждане на дете от 780 лв. за юли и доплащането до новия размер за периода януари-юни, както и на по-високите здравноосигурителни плащания, разходи за издръжка и други, обясняват от финансовото министерство.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към август са в размер на 42,4 млрд. лв. (61,1 % от годишния разчет) и нарастват с 3,1 млрд. лв. (8 на сто) спрямо отчетените към края на август 2022 г. Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3 млрд. лв. (9,8 на сто), неданъчните – с 0,6 млрд лв. (8,6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 0,4 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма, включително вноската на България в бюджета на ЕС към август, са в размер на 42,5 млрд. лв. (57,4% от годишния разчет). За сравнение, разходите по КФП към август 2022 г. бяха в размер на 37,6 млрд. лв., което означава, че нарастват номинално с 13,1 на сто. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при разходите за пенсии, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

Към края на юли МФ отчита излишък от 455,3 млн. лв., или 0,2% от прогнозния БВП, благодарение на превишените приходи спрямо разходите по националния бюджет в размер на 423,2 млн. лв. и по европейските средства за 32,1 млн. лв.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юли са в размер на 37,5 млрд. лв., или 54% от годишните разчети. Постъпленията нарастват с 3,6 млрд. лв. (10,9%) спрямо отчетените към юли 2022 г. Данъчните и неданъчните приходи по КФП нарастват номинално с 4,1 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 424,9 млн. лв. спрямо отчетените за същия период на предходната година.

Разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на ЕС към юли възлизат на 37 млрд. лв., което е 50% от годишните разчети. В номинално изражение разходите нарастват спрямо полугодието на 2022 г. с 4,7 млрд. лв. (14,7%). В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при разходите за пенсии, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други. Ръстът на разходите се дължи на промени в пенсионната сфера, разплащане на задължения по бюджета на МРРБ, влезли в сила увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.

Фискалният резерв към края на юли е в размер на 13,1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още