IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо криптовалутите са толкова популярни в Турция?

За много турци те са основен или сред основните източници на средства, а в навечерието на избори управляващите не искат да ядосват избирателите

18:46 | 06.11.22 г.
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Хората, работещи в международни компании, също казват, че турските заплати са относително ниски. Бивш служител на Apple, който предпочита да остане анонимен заради изразените критики, напуска компанията, за да започне да се занимава с криптовалути. Бившият служител на Apple казва, че решението е отчасти взето, защото заплатата му не е била достатъчна, за да компенсира обезценяването на лирата и намалената покупателна способност.

Работата в криптосектора е по-атрактивна. „За сходни позиции в криптокомпании работните придобивки и привилегии стават все по-добри. Осъзнах това, когато срещнах приятел (работещ в – бел. ред.)криптоборса и ми бе предложена работа4, допълва човекът. Получаването на заплата в различна валута като долар или стейбълкойни като USDT, USDC или DAI „се превърна в животоспасяващо за много хора“, допълва той.

Бившият служител на Apple обаче подчертава, че не само парите са го привлекли към криптовалутите, става въпрос и за начин на мислене.

„Основната ми мотивация не са просто парите, но и това да съм свободен да изразявам мислите си, без да усещам натиска на корпоративните структури“, посочва той.

Достъп до света

Някои млади хора, напрегнати от тази икономическа реалност, биха се опитали да напуснат Турция, за да заживеят някъде другаде. Но за тези, които или не искат, или не могат да напуснат родината, криптовалутите са своеобразен виртуален паспорт.

„Хубавото да работиш в Web3 е, че може да излезеш от страната, без да излизаш от страната“, казва Кая от Mindstone Blockchain Labs. „Работата ви е онлайн. Мога да получавам проекти в САЩ, мога да работя с фрийленсъри от Сърбия и да им плащам в криптовалути. Ако искам да изпратя пари през банковата система по празници, ще трябва да чакам. С криптовалутите просто натискам бутон и парите са платени“, посочва той.

За основателите на стартъпи децентрализираната природа на криптовалутите служи като път към международните инвеститори. Левент Джем Айдан, роденият в Турция основател на блокчейн гейминг инкубатора Seedify, казва, че може да е трудно за стартъпите да набират големи средства от рисков капитал в страната, а получаването на пари от чужбина също не е така лесно. Въпросът с визите, както и самите разходи за пътуване могат да направят трудно за турските основатели да посетят Силициевата долина например. Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

По думите му Web3 проекти биха могли да позволят набирането на средства чрез първично предлагане на децентрализирани борси или незаменяеми токени (NFT).

„Ако искам да разработя успешен проект и да отида на международно ниво, най-добрият начин за това е да стана блокчейн предприемач“, казва той.

Държава

Може да изглежда изненадващо, че Турция е относително благосклонна към криптовалутите, в които някои правителства виждат заплаха за контрола на държавата. Турция се нарежда на 103-то място от 167 страни в индекса за демокрации на Economist Intelligence през 2021 г. Този месец парламентът в страната прие закон, забраняващ разпространението на т. нар. дезинформация, увеличавайки притесненията за свободата на словото. И все пак, дори на този фон, криптовалутите остават относително неограничени.

Ако им отнемете мечтата, тези избиратели ще го запомнят
Тансел Кая
главен изпълнителен директор на Mindstone Blockchain Labs

Да, Турската централна банка забрани криптовалутите като платежна форма миналата година, най-вероятно като реакция на поевтиняващата лира. Но иначе криптовалутите остават до голяма степен нерегулирани. И въпреки че различните страни по света ограничиха набирането на средства чрез първични монетни предлагания, турците все още могат да взимат участие.

Една възможна причина за тази липса на регулации е това, че турското правителство просто все още не е стигнало до тях. Навсякъде по света криптосекторът се движи по-бързо от опитите на правителствата да го регулират. Но има една друга, по интересна теория в турските криптосреди: че правителството не е ударило криптовалутите, тъй като разбира колко ключови са за голяма част от населението.

Има някои доказателства, че турските политици наистина се притесняват да не разярят притежателите на криптовалути. Миналата година местна инициатива помогна да се спре приемането на според законопроект за криптовалутите. Проектът, който се появи в социалните мрежи, целеше да ограничи международните борси в Турция, както и да забрани използването на независими индивидуални криптопортфейли. Членовете на криптобщността споделиха притесненията си и това изглежда допринесе за отмяната на законопроекта.

Но защо турското правителство ще се притеснява за това какво мислят потребителите на криптовалути? Една от възможните причини са предстоящите догодина избори в страната, които могат да се окажат най-трудното преизбиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието досега. Във вот, където всеки глас е от значение, правителството може да не иска да рискува да разстрои милиони криптопотребители, за някои от които криптовалутите са от жизнено значение.

„Има около 8 млн. души, които активно инвестират в криптовалути. Ако вземете предвид и най-близките членове на семействата им, това са около 14 млн. души“, казва Тансел Кая.

„Има ги и всички онези, които ще гласуват за първи път. Ако правителството наложи погрешните регулации, опозицията ще ги обвини. Ако им отнемете мечтата, тези избиратели ще го запомнят“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още